Lehet hulladékmentesen fesztiválozni még Budapest szívében is!

Lehet hulladékmentesen fesztiválozni még Budapest szívében is!

Lehet úgy fesztiválozni és jól érezni magunkat, hogy közben nem termelünk szemetet? Ráadásul úgy, hogy észre sem vesszük a különbséget?

Szerintünk igen.

Idén második alkalommal szervezzük meg a SimpliCity Minimalista Életmód Fesztivált, ahol az egyszerűbb, harmonikusabb életmódról, a digitális és valós világban való jóllétünkről szóló tartalmas előadások, beszélgetések és találkozások mellett arra is figyelünk, hogy minimálisra csökkentsük az eseménnyel termelt hulladékunk mennyiségét.

A Fesztivál témája az önként vállalt egyszerűbb életmód, de ez az életmód  nemcsak saját jóllétünkhöz, hanem tágabb környezetünk és a Föld megőrzéséhez is hozzájárul. Az önkéntes egyszerűség segít abban, hogy jól legyünk és pozitívan tudjuk élni a mindennapjainkat egy olyan világban, amiről beigazolódott, hogy nem fenntartható, hogy elértük a növekedés határait, amiben lassan kontinens méretű szemetet halmozunk fel, amiben olyan mértékben hatnak ránk a digitális eszközeink és a határtalan információtenger, hogy már csak tudatosan, saját magunk tudunk ennek határt szabni.

Hiszünk abban, hogy ez az életmód választ adhat a jelenlegi klímaválságra, globális környezeti problémákra, hiszen ha tisztában vagyunk azzal, mire van szükségünk, akkor csak azt vesszük meg, amit valóban használni is fogunk.  Se többet, se kevesebbet! Így egyre kevesebb tárgyat kell legyártani számunkra, ami kevesebb energia felhasználáshoz és új életmódunknak köszönhetően kevesebb hulladékhoz vezet.

Lassan pedig rájövünk arra, hogy a pénzünkkel nap mint nap szavazhatunk!

Ennek a megélését szeretnénk átadni a fesztivál két napja alatt, például azzal, hogy egyáltalán nem lesznek szemetesek a helyszínen, még szelektív kukákat sem helyezünk ki és külön kerekasztal beszélgetést szentelünk a minimalizmus és hulladékmentesség témakörének. Mégpedig azért, hogy az eldobhatóság mozdulatától is megszabaduljunk két napra. Megkérjük a résztvevőket, hogy ha hulladékuk termelődik, akkor azt vigyék haza. Érdekes megfigyelni, vajon mennyi jön össze a nap végére és ez is segít tudatosítani és felismerni berögződött szokásainkat.

Nem lesz műanyag sétányunk!

Nem kell számítani műanyag pohár és tányértengerre a fesztiválon, sőt még lebomló poharakra, tányérokra sem – hiszen ezek gyártása is megterheli a környezetet és ugyanúgy egyszerhasználatosak. Kis, városi fesztiválként ezért inkább úgy választottuk ki idén is a fesztivál helyszínét, a The Studios-t, hogy minden ételt és italt üvegpohárban, porcelán tányérokon vagy fa tálcán tudjunk elfogyasztani.

A pultnál kérni sem kell azt külön, hogy egy több száz év alatt sem lebomló, csupán pillanatnyi örömünket szolgáló szívószál ne kerüljön a poharunkba.

Hogy pontosan mit, mivel váltunk ki és miért kapnak a résztvevők kávéjukhoz papírba csomagolt mini cukor helyett kockacukrot, arra újrahasznosított, kézzel készített táblák, kis üzenetek hívják fel a figyelmet.

Mitől lesz hulladékmentes egy fesztivál?

Nem szórólapoztunk, matricáztunk és mindössze 10 darab nyomtatott plakátot helyeztünk ki városszerte partnereinknél, akiket szintén úgy választottunk, hogy egyben értékközösséget is alkossunk.

Már a fesztiválra való megérkezés is lehet környezetbarát. Hiszen kifejezetten Budapest központjában kerestünk helyszínt, ami tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető, ahova vezet bicikliút, ha pedig valaki vidékről vagy messzebbről érkezik, összekapcsolódhat más autósokkal és jöhet SimpliCity telekocsival, az Oszkár autómegosztó oldalnak köszönhetően.

A fesztiválon nem lesz karszalag. Minden résztvevő egy kézzel faragott, fa pecséttel készült kis logót kap a karjára. Nincs nyomtatott jegy, mini műsorfüzet és program.  Egy kiállítónk sem hoz elvihető reklámanyagot, helyette interaktív standokkal készül. A program kiírásnak, egyszeri alkalomra, műanyagból gyártott molinó helyett egy selejtezésből megmentett antik képkeret ad otthont.

A közösségépítés is külön kiemelt szerepet kap a fesztiválon, amihez Cirrhop által készített, upcycling kitűzőket és eszközöket használunk. Ugyan lesz tombola, nyereményjáték, de a résztvevők csak azt nyerhetik meg, amire valóban szükségük van, erről egy különleges módszerrel mi gondoskodunk. Maga a tombola jegy pedig azokból a kupakokból készül, amiket a helyszínen gyűjtöttek nekünk össze és amelyekért természetesen bringával mentünk el.

A mosdókban folyékony helyett szilárd szappanokat, tusfürdő és sampon alternatívákat helyezünk ki, amiket a LUSH biztosít számunkra. A workshopok tervezésénél is figyelünk a lehető legkevesebb hulladék termelésére, amiben előadóink is kiváló partnereink. Résztvevőinket pedig arra kérjük, hogy, ugyan mindenhol csak üvegpohár lesz, hozzák el kedvenc kulacsukat, valamint füzetüket és saját tollukat a jegyzeteléshez.

Minden apró dologra igyekszünk hulladékmentes vagy legalább újrahasznosított alternatívát találni, de természetesen vannak olyan szabályozások, amelyek miatt kompromisszumokat kellett kötnünk. Így is az a tapasztalatunk, hogy bármely esemény – aminek a szervezésén, akár most gondolkodsz, kedves olvasó-, járhat minimális (ha nem zéró) hulladék termeléssel. Ennek kivitelezésében akár mi is szívesen segítünk neked.

Természetesen a fesztivál hulladékmentessé tételét egy játékként és kísérletként fogjuk fel, senkit nem kötelezünk arra, hogy részt vegyen benne, de a The Studios nyitott csapatával karöltve mi szervezők megteszünk mindent annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb szemét termelődjön a fesztivál során.

Akik erre a zero waste kalandra hívnak: Kocsis Dóri, a fesztivál főszervezője, a Messzelátó Egyesület munkatársa, a Talpalatnyi történetek blog szerzője, aki maga is hulladékmentesen él és gondoskodik arról, hogy a Messzelátó minden eseménye, foglalkozása hulladékmentes legyen, bármilyen kicsi vagy nagy rendezvényről legyen szó és Hársas Péter, a Responsible Festival Solutions létrehozója.

Fotók: Biljarszki Dániel

Borítókép: http://www.brody.land/epk

Mert: EGYSZERŰEN JOBB!

WWW.SIMPLICITYFEST.HU

Minimalista életmódfesztivál és hulladékmentes rendezvény