Kevesebb tárgy = boldogabb élet!?

Kevesebb tárgy = boldogabb élet!?

Valóban a tárgyaink tesznek minket boldoggá?

Ha megkérdezzük az emberek többségét, mit szeretnének az életben nagy valószínűséggel a válasz az lesz, hogy boldogok akarnak lenni. Ebben a cikkben épp arról lesz szó, hogyan tehető teljesebbé az élet kevesebb tárggyal és hogyan legyünk egyszerűen jól.

De mitől lennénk attól boldogabbak, ha kidobjuk, amire nincs szükségünk?

Nem pont a vásárlás, bizonyos presztízs tárgyak birtoklása, a divat márkák és a különböző technikai kütyük halmozása tesz bennünket boldoggá? Hiszen ez ömlik ránk mindenhonnan, hogy meg kell venni, birtokolni kell bizonyos dolgokat, különben, ha nem úgy öltözünk, nem olyan az otthonunk és nem olyan márkájúak az elektronikai dolgaink akkor mit sem érünk.

Ha elhisszük, hogy mindez szükséges a boldogságunkhoz, mindig hiányérzetünk lesz, hiszen biztosan lesz valami újabb felkapott dolog, amit meg kell vennünk ahhoz, hogy tartani tudjuk a tempót és ne maradjunk le a boldogságról. Azzal, hogy engedünk egy külső elvárásnak, olyan nyomást és megfelelési kényszert helyezünk magunkra, amely biztosan nem tesz boldoggá. Hiszen pont a stressztől és a nyomástól igyekszünk megszabadulni. Abban talán egyetérthetünk, hogy amikor valami nyomás, elvárás nehezedik ránk, az a legtöbb esetben eléggé megnehezíti annak a könnyed, felszabadult és boldog állapotnak az elérését, amire a legtöbben vágyunk.

A tárgyaink üzeneteket hordoznak

„Minél több tárgyat birtokolsz, annál több birtokol Téged.” tartja a mondás. Pontosan azért, mert amink van, azért felelősséggel tartozunk és figyelmet követel tőlünk, foglalkoznunk kell velük. El kell pakolni, le kell tisztítani, rendben és karban kell tartani, használni kell őket… Ha pedig nem tesszük, akkor gyűlnek a kéne mondatok.

Ha ránézünk egy tárgyra, tudat alatt eszünkbe jut az üzenete:

„Le kéne fogyni.” – mondják a kisméretű ruháink.

„Egészségesebben kéne étkezni.” – mondja a gyümölcsprés és facsaró, amit csak egyszer használtunk, mióta megvettük.

„El kéne olvasnod.” – mondják a könyveink.

„El kéne pakolnod.” – mondják az elöl hagyott tárgyak.

„Le kéne vinned.” – mondja a csordultig telt szemetes.

Minél több tárgyunk van, annál több ilyen mondat hangzik el a fejünkben. Ez a vizuális zaj. Annyi KELL és KÉNE sorakozik a fejünkben, ami mindent, csak nem könnyed és felszabadító érzést kelt. Számtalan tárgy kerülhet az életünkbe, viszont kikerülni annál kevésbé szoktak, így csak halmozódnak, velük együtt pedig a nyomás is nő.

Mi mindenből lesz nekünk több, azzal, ha kevesebb tárgyat birtoklunk?

1.         rend

Sokan gondolják magukat rendetlennek, ám amint csökkentjük a tárgyak mennyiségét az otthonukban és kialakítunk egy új rendszert, szokást, utána már könnyedén rendbe tudják tartani a dolgaikat. Az Otthonszervezés pontosan ebben segít! Segít feltérképezni a személyes igényeket, hogy milyen tárgyakra van szüksége az embereknek az otthonukban, ahhoz, hogy jól érezzék magukat benne.

Van néhány alapszabály, amik segítenek a rend érzetét kialakítani:

  • üresek a felületek: ha lehet ne tárolj az ebédlőasztalon, konyhapulton és semmilyen felületen tárgyakat. Ezek munka és használati felületek, nem tárolásra szolgálnak.
  • zárt tárolók: amit lehet, rejts el a szem elől, ugyanis hiába van rend, minél több dolgot látunk, annál nagyobb a vizuális zaj és annál nagyobbnak érzékeljük a rendetlenséget.
  • a kevesebb több: nem kell agyon dekorálni a szobákat. 1-2 fénykép vagy emléktárgy, néhány színes párnahuzat bőven megteszi.
  • a földön ne legyen semmi: csak ami oda való, bútorok, szőnyeg. Ne hagyj szanaszét ruhákat, üveg flakonokat, használt zsebkendőket.

Ha rend van, sokkal tisztábbnak is tűnik a tér.

2.         nyugalom

A tárgyak amiket birtoklunk, birtokolják a mentális tereinket, hiszen tudjuk, hogy előbb utóbb kezdenünk kell velük valamit. Ez a nyomasztó érzés elkísér bennünket nem csak otthonunkba, de életünk egyéb területeire is. Egy biztos, minél kevesebb dolog vesz bennünket körül, annál kevesebbel kell foglalkozni, tehát annál nyugodtabbak vagyunk.

3.         könnyebb döntés

Ha egyszer elhatározzuk magunkat és komolyan vesszük, hogy kiszelektáljuk a teljes otthonunkat, akkor számtalan döntést kell meghoznunk. Egy átlagos háztartásban sok ezer tárgy is lehet, amely sok ezer döntés meghozását jelenti, így hozzászoktatjuk magunkat, hogy döntsünk. A szelektálásnak van egy felépített menete, amely a könnyebben eldönthető tárgyaktól halad a nehezebbekig, mint az érzelmileg érintett darabok, így fokozatosan szokunk hozzá a döntésekhez és a kisebb kockázatú daraboktól haladunk a nagyobbak felé.

4.         idő

Eléggé egyértelmű, hogy ha kevesebb tárgyunk van, akkor kevesebbel kell foglalkozni. Még a házimunka is gyorsabban megy, ha van egy jól kialakított rendszer, ritmus és szokás az életünkben. Rengeteg időnk megy el a tárgyaink keresgetésével töltött hosszú percekkel. Itt is a rendszer és a kevés tárgy a megoldás, hogy pontosan tudjuk, mit hol keressünk.

5.         elégedettség/hála

„All you need is less”, tartja az angol mondás, avagy „minden amire szükséged van az kevesebb.” Ha követjük a szelektálás szabályait, miszerint az azonos kategóriába tartozó tárgyakat gyűjtjük egy kupacba, akkor fogunk rádöbbenni igazán, hogy nem hiányoznak dolgok az éltünkből, sokkal inkább túl sok mindenünk van.

6.         önismeret

Ez az a pont, ami szinte magába foglalja az összes előzőt, mégis egy olyan plusz, nem várt „mellékhatása” az Otthonszervezésnek, amiért a legjobban megéri belevágni. Azzal, hogy végigválogatjuk otthonunkban az összes tárgyat és mindegyiknél egyesével el kell döntenünk, hogy az adott darab a javunkat, fejlődésünket szolgálja-e vagy inkább visszahúz, a múltban tart, rengeteg kérdést kell megválaszolnunk önmagunkkal kapcsolatban.A múltban felhalmozott tárgyainkról kell döntenünk, hogy mit viszünk magunkkal a jövőbeli életünkbe. Azzal, hogy megszabadulunk a felesleges terhektől, amelyeket tárgyak formájában cipelünk magunkkal a múltból, könnyebben hagyjuk magunk mögött lelkünk terheit is.

Visszanyert nyugalom

Az Otthonszervezésnek köszönhetően nem csak kiszelektáljuk a felesleges tárgyainkat, hanem egy olyan rendszert is építünk magunk köré, amiben jól érezzük magunkat. Ahol pihenni, feltöltődni és kikapcsolódni tudunk és nem nehezedik ránk nyomasztó teendők sora. Tárgyainkhoz fűződő viszonyunk tehát nagyban befolyásolja az életünk egyéb területeit is. Ahogy kezünkbe vesszük minden egyes tárgyunkat és döntünk felettük, úgy vesszük újra kézbe az irányítást is saját életünk felett.

Írta: Gátfalvi Boglárka, Otthonszervezési tanácsadó, a tRENDélet.hu alapítója, a SimpliCity Fesztivál meghívott előadója

Mert: EGYSZERŰEN JOBB!

WWW.SIMPLICITYFEST.HU

Minimalista életmódfesztivál és hulladékmentes rendezvény