Teret adunk a találkozásoknak

Teret adunk a találkozásoknak

Az október 4-5-én megrendezésre kerülő SimpliCity Fesztivál a rend, a tudatosság, a harmónia és a felelősségvállalás rendezvénye, ahol nem mellesleg egy deka szemetet sem termelünk. Az első fesztivál, ahol megtapasztalhatod, hogyan teheted teljesebbé az életed kevesebbel és hogyan legyél egyszerűen jól. A fesztivál főszervezőivel, Kocsis Dórival a Messzelátó Egyesület szakmai vezetőjével és Vági Zsolttal, a civil szervezet elnökével beszélgettünk. Az interjú a MAGNET Magazin augusztusi számában jelent meg.

Honnan jött a SimpliCity Fesztivál ötlete?

Dóri: Három éve a Messzelátó Egyesület élete fordulóponthoz érkezett. Elkezdtük kutatni, hogy milyen szemléletmódot akarunk képviselni és ekkor találtunk rá az önként vállalt egyszerű életmód és a minimalizmus témájára. Azon gondolkodtunk, hogyan tudjuk mindezt könnyen érthető módon átadni másoknak, mivel ez egy nagyon komplex szemléletmód, ami nem annyira ismert és nehezen megközelíthető. Ekkor jött a fesztivál ötlete, hogy csináljunk egy nagyobb eseményt, ahol ezt a témát jól be lehet mutatni.

Miről szólt a 2018-as fesztivál?

Dóri: A tavalyi fesztiválon 3 témával foglalkoztunk: az idő, a pénz és a tárgyak, mivel sokan vágynak arra, hogy tudatosabban kezeljék a pénzt, keresnek megoldást a rohanó életmódjukból adódó időhiányra vagy épp rendszerezni szeretnék az életüket. A tárgyak az abszolút belépő a minimalizmusba, mivel a legtöbben úgy kezdenek el foglalkozni ezzel, hogy rájönnek, hogy rengeteg felesleges holmijuk van és szeretnének tőle megszabadulni.

Hogyan épül a fesztiválon egy közösség és hogyan képes ez a fesztivál két napja után is tovább élni?

Dóri: Az ember egyedül is tud környezettudatos döntéseket hozni, de egy ponton túl elkezdi érezni, hogy szükség van egy olyan támogató, megtartó, ítéletmentes közegre, ahol önmaga lehet és szabadon megnyilvánulhat. A fesztivál forma mindezt lehetővé teszi: a résztvevőknek egy olyan intenzív közösségi élménye lehet, ahol felértékelődik az emberléptékűség, a tanulás fontossága és megosztása, az odafigyelés, az elfogadás, ahol találkoznak olyanokkal, akik hasonlóan gondolkodnak. A tavalyi fesztiválról beérkezett pozitív visszajelzések is azt támasztják alá, hogy embereknek alapvető igényük, hogy kapcsolódjanak a hasonlóan gondolkodókkal és egy egy olyan közösségben legyenek, ahol nem érzik furcsán magukat, ha hozzák a saját kulacsukat. Idén erre külön fókuszálunk, hogy legyen lehetőség kapcsolódni, workshopok után beszélgetni, ezért is nőtt egy nap helyett két napra a fesztivál, ezáltal teret adva a személyes találkozásoknak és az ismerkedésnek.

Miben lesz még más az idei fesztivál, mint a tavalyi?

Zsolt: Idén egy olyan témát hoztunk be, ami minket is nagyon foglalkoztat: ez a digitális jelenlétünk hatásai a kapcsolatainkra, közösségeinkre.

Dóri: Helyet fog kapni továbbá a művészet, lesznek kortárs művészeti programok és alkotósarok is. Ez egy egészen másfajta kapcsolódást tesz lehetővé, máshogy segít eligazodni egy témában. Ezért is lesznek olyan workshopok és programok, ahol nem frontálisan, elméleti oldalról közelítünk meg a minimalizmussal, önkéntes egyszerűséggel kapcsolatos témát, hanem élmény alapon, miközben jól érezzük magunkat.

Hogyan tudunk tudatosabban jelen lenni az online és offline térben? A fesztivál hogyan segít minket mindebben?

Dóri: Távol álljon tőlünk, hogy megmondjuk az embereknek, mit csináljanak. Inkább meghívjuk a téma különböző szakértőit, pszichológusokat, bloggereket, gondolkodókat. Lesznek előadások és workshopok a FOMO (félelem a lemaradástól) témában, arról, hogy mennyire technológiafüggő társadalomban élünk, de a digitális érzelemkifejezés lehetőségeit, az online ismerkedés témáit is körbejárjuk.

Ehhez kapcsolódóan hamarosan elindul egy 7 napos digitális detox kihívás. Honnan jött az ötlet és mire szeretnétek felhívni ezzel a kampánnyal a figyelmet?

Zsolt: A mai digitális világ rákfenéje, hogy nem tudunk úgy találkozni, hogy a beszélgetést ne szakítaná meg egy csippanás, egy üzenet, ezáltal már egymásra sem tudunk hangolódni és kapcsolataink felszínessé válnak. Másrészről annyi információ ér minket a képernyőn keresztül, amit már az agyunk nehezen dolgoz fel. Viszont ezzel a folyamtos kifelé figyeléssel a belülről jövő érzelmek, gondolatok kifejeződésének lehetőségét vesszük el magunktól, ami hatalmas frusztrációhoz vezet.

Dóri: Ez egy figyelemfelhívó kampány lesz, ahol digitális minimalizmusra ösztönzünk illetve tudatosabb online és social média jelenlétre. Ez egy nagyon jó önismereti játék is egyben, ami önvizsgálatra késztet, hogy megnézzük, mivel és mennyi időt töltünk a digitális térben. Annak felülvizsgálatára, hogy miért nincs időnk a gyerekünkkel játszani vagy egy órát beszélgetni a párunkkal este.

A minimalizmussal számos érték együtt jár, mint például a hulladékmentesség. Ez hogyan kap teret a fesztiválon?

Dóri: Az egész szervezésbe igyekszünk bevinni azt a gyakorlati szemléletet, hogy nemcsak beszélünk a hulladékmentességről, hanem szemétmentesen szerveződik a fesztivál, nemcsak közösségről beszélünk, hanem közösségi élményt adunk. Külön arrra is odafigyelünk, hogy ne legyen túl nagy programválaszték. Fenntartható és közösségi szellemben rendezzük az eseményt, olyan helyen, ahol nemcsak elméleti szinten van szó az egyszerű életmódról, hanem a fesztivál élő része, és ha eljön valaki, személyesen is megtapasztalhatja.

Fotó: Biljarszki Dániel

Írta: Tóth Zsófia