Pénzügyi nevelés ovisoknak? Minek ilyen korán?!

Pénzügyi nevelés ovisoknak? Minek ilyen korán?!

Sokan teszik fel ezt a kérdést, amikor először hallanak a Csoport-téka Aflatoun programjáról és elsőre valóban a kora gyermekkori nevelés környezetében kihívásként hangzik és szükségtelennek tűnhet ez a program, sokszor fel is teszik ezt a kérdést, hogy mért kell már ilyen korán elkezdeni és ilyenkor biztosítják őket az Egyesülettől, arról, hogy a gyerekeknek játékos és a koruknak megfelelő módon dolgozza fel a témákat a program.

A szociális és pénzügyi nevelés bármilyen életkorú gyermekeknél bevezethető, a fiatalabb korcsoportok fogékonyak ezen készségekre és ismeretekre.
Erőteljes hangsúly helyeződik az önmegismerésre, az érzelmek kifejezésére, az együttérzésre, a megtakarításra, kiadásokra, nem pénzbeli erőforrások megosztására és beosztására, és a késleltetett jutalmazásra. És legfőképpen a nem pénzbeli erőforrásokról van szó, amelyek már a születéstől kezdve a gyerekek mindezeknek részesei, ha csak rögtön a vízfogyasztásra vagy az ételre gondolunk. És igen, itt kezdjük el a gyerekeket arra megtanítani, hogy joga van a tiszta víz fogyasztásához, ugyanakkor felelőssége is van egyben, hogy a vízre vigyázni kell, hogy később is legyen.

Ez egy egyszerű kiragadott, hétköznapi téma, de hisszük azt, hogy a tudatosság ezen a szinten kezdődik, hogy mire eljutunk a kisgyerekkel a pénzről, megtakarításról beszélgetni, akkor a gondolkodásában már erősen ott legyen, hogy a természeti erőforrásokkal tudni kell jól gazdálkodni, ahogyan a pénzzel is.
A program abban egyedi, hogy összevonja a gyerekek számára a szociális fejlesztést és a pénzügyi oktatást és ezt a kettőt egyensúlyban tartja.
A szociális fejlesztés során segít a gyerekeknek megtalálniuk önmagukat, megismerteti velük a jogaikat és bátorítja őket, hogy projekteket találjanak ki a társadalmi igazságosság és fenntarthatóság keretein belül. A pénzügyi oktatás révén megtanítja a gyerekeket spórolni, pénzügyi tervet készíteni és projekteket megvalósítani.

Óvodások és fiatalok készségfejlesztését céloztuk meg egy olyan területen, amiben Magyarországon hiány mutatkozik: ez pedig a gyerekek és fiatalok pénzügyi és szociális készségfejlesztése.
Az Aflatoun International magyarországi képviselőjeként elsősorban tanárokat képezünk ki, akik készségfejlesztő tanórákon adják át ismereteiket diákjaiknak, facilitálják egyéni terveik megvalósítását pénzügyi témában, és segítik szociális készségeik fejlesztését.
Jelenleg budapesti óvodákkal együttműködésben adaptáljuk az óvodásoknak szóló tananyagot.

A fesztiválon körbejárjuk a témát, megmutatjuk, hogyan lehet elkezdeni a gyerekekkel, kamaszokkal beszélgetni a témáról, foglalkozni otthon a családban és az óvodában, iskolában, akár szülőként vagy pedagógusként.
Ha szeretne használható, gyakorlat-centrikus módszereket, ötleteket megtanulni, kipróbálni vagy beszélgetni a témáról, akkor várjuk szeretettel a workshopunkra.

A Facebook oldalunkon pedig az elkövetkező hetekben egy programismertetőt indítunk el, amelyen keresztül bepillantást nyerhetnek az olvasók a program szemléletéről, módszereiről, gyakorlati példákkal fűszerezve.

 

Ha bővebben érdekel a pénzügyi nevelés, gyere el a SimpliCity Fesztiválra és vegyél részt Emese workshopján!

 

 

Miklós Emese,

Aflatoun mester tréner, programvezető