E nélkül ne indulj neki az anyagi függetlenségnek

E nélkül ne indulj neki az anyagi függetlenségnek

A „30as nyugdíjas” Facebook oldal követőinek száma most már 12 ezer felett van. Sosem gondoltam volna, hogy a korai nyugdíjazás és az anyagi függetlenség gondolata ennyire népszerű lesz Magyarországon. Az érdeklődők természetesen rengeteg kérdést tesznek fel, ám ezek legnagyobb része a mai napig arra vonatkozik, hogy mibe fektessék be a pénzüket, hogy az óriási hozamokat termeljen nekik.

Való igaz, jelenleg úgy tűnik, igencsak jól sikerült a befeketéseim kiválasztása és ez kétség kívül szerepet játszott a célok elérésében. A válaszom mégis sokszor csalódást kelt a kérdezőkben. Általában igyekszem ugyanis eggyel hátrábbról indítani a beszélgetést és a delikvens megélhetési költségeire terelem a szót.

Hogy miért? Azért, mert véleményem szerint a pénzügyi életünk rendbetételének alfája nem a befektetés, hanem a takarékos életvitel kialakítása.

A befektetések szerepe a modellben az, hogy biztosítsa a hozamokon keresztül azt a bevételt, ami életszínvonalunkhoz szükséges. De a legjobb bevétel az, amit meg sem kell termelni! Ha képesek vagyunk megtalálni a boldogságunkat egy alacsonyabb megélhetési költség mellett is, akkor sokkal kisebb befektetés felhalmozása is elég ahhoz, hogy „önellátókká” váljunk.

Egy picit olyan ez, mint amikor valaki építkezik és mindenféle méregdrága kütyüvel, napelemmel, napkollektorral, hőszivattyúval, falfűtéssel és még ki tudja, mivel szeretné felszerelni a házát azért, hogy alacsony legyen a rezsiköltsége. Mindeközben viszont elfelejt odafigyelni arra, hogy megfelelő legyen a ház tájolása, a szigetelése és jó helyen legyenek a nyílászárók.  Pedig tudható, hogy ezekkel nagyon erősen csökkenthető egy ház energiaigénye. Nagyon szuper dolog a megújuló energiafelhasználás, de sokkal fontosabb, hogy olyan épületeket építsünk, amik alapból takarékosak! Az lesz a legolcsóbb energia, amit meg sem kell termelnünk!

Egy másik kedvenc hasonlatom a lyukas hordó. Ha az a célunk, hogy megtöltsük, akkor érdemes előbb befoltozni és csak azután kitalálni, hogy hogyan kerül bele a víz. Lehet, hogy sikerül lyukasan is feltölteni, de egy percre nem figyelünk oda rá és újra kiürült!

Amikor ide terelem a beszélgetést, általában bolondnak, vagy remetének néznek. „Mi értelme így élni?” – teszik fel nekem gyakran a kérdést, amikor például arról beszélek, hogy nem vásárolok üdítőket, szinte mindig csapvizet iszom.

Én pedig visszakérdezek: mi értelme annak, hogy az ember feláldozza, kiárusítja az élete óráinak döntő többségét fizetésért, majd a verejtékkel megkeresett forintokat gondolkodás nélkül elkölti olyan dolgokra, amik semmit nem tesznek hozzá a boldogságához? Nem arról van szó ugyanis, hogy senkinek nem kellene üdítőket innia. Egyszerűen csak arról, hogy szerintem kezdésként mindenkinek érdemes átgondolnia azt, hogy mi az, amitől boldogabb lesz az élete és mi az, amitől nem.

A világ egyik nagy szépsége éppen az, hogy nem vagyunk egyformák, mindenkit más boldogít. Van, aki az üdítőről nem mond le szívesen, van, aki a cigarettáról és van, akinek az utazás a szenvedélye. Ilyen szempontból nincs általános érvényű tanács. Abban viszont csaknem biztos vagyok, hogy mindannyiunk kiadásai között lapulnak bőven olyan tételek, amik csak azért vannak ott, mert egy okos és jól fizetett reklámszakember elhitette velünk, hogy anélkül nem lenne élet az élet.

Ezeket keressük meg a SimpliCity Festen és próbáljuk meg kiiktatni közösen. Eszközökkel és példákkal segítelek benneteket ebben, szakmai és elméleti tudás megosztásával, valamint a több évnyi tapasztalatomon alapuló gyakorlati tanácsokkal látlak titeket el.

Biztos vagyok benne, hogy egy kis segítséggel, egy ilyen átfogó beszélgetéssel egészen másképp néztek majd a pénzügyeitekre!

Aztán beszélhetünk a befektetésekről is. 🙂

 

Takács Szabolcs
a 30as nyugdíjas című Facebook oldal szerzője