Egyszerűbb iroda, közösségi iroda

Egyszerűbb iroda, közösségi iroda

Lehet egyszerűsíteni a munkahelyeden is? És vajon az egyszerűbb környezet hatékonyabbá teszi a munkát? Egyre több szervezet ébred rá arra, hogy mennyit lehet optimalizálni a napi működésen egy kiszervezett helyszínnel, ami az infrastruktúra mellett további értékeket is ad. Az elmúlt években 50-nél is több csapat döntött úgy, hogy tesz egy próbát, és átteszi működését az Impact Hub Budapest új közösségi irodájába – ahol mindössze egy asztal, néhány szék és minimális tároló várta őket. A legtöbbjüknek látványosan bevált az egyszerűbb irodai környezet.

 

Közös terek…

 

Az eredeti nevén ‘coworking’ koncepció a 2000-es évek elején éppen azért indult, hogy az otthonról és kávézókból dolgozó szabadúszóknak, távmunkásoknak felszerelt irodai környezetet biztosítson, anélkül, hogy egy-két főre egy teljes irodát kellene berendezniük hosszútávon. Alap elvárás volt (és még mindig az) a jó wifi, sok kávé és a rugalmas hozzáférés. Az ilyen munkavégzésben rengeteget segít, ha például nem kell otthonra nyomtatót venni és az ügyfelekkel sem egy étteremben tárgyal a szabadúszó; nem csoda, hogy a vállalkozói és digitális nomád életmód elterjedésével sorra nyíltak a coworking irodák világszerte. Ez a kicsit kötetlenebb munkakörnyezet annyira inspirálónak bizonyult, hogy – ahol a hely adottságai engedik – kisebb-nagyobb csapatok is helyet kapnak, vagy a magányos farkasokkal egy térben, vagy mellettük, külön kis irodákban, de mégis hasonlóan rugalmas feltételekkel. A nagyvállalatok pedig próbálják ellesni a jó gyakorlatokat, hogy mitől lehetnének az ő irodáik is vonzóak a szabadságra vágyó, fialatabb generációk számára, vagy éppen hogyan lehet hatékonyan bevezetni a távmunkát, hogy az ne menjen a munka rovására.

 

… és közösség

 

Amikor pár éve hatan együtt megálmodtuk a budapesti Impact Hub irodát, azt szerettük volna, ha a fenntarthatóság a minket körülvevő bútorokban, tárgyakban és a nálunk dolgozók értékrendjében ugyanúgy megjelenik, mint a szemléletformáló, és képzési-, inkubációs programjainkban. A nyitás óta eltelt években aztán kiderült, hogy inkább kevesebb tárgyat szeretnénk a térben tárolni és pakolni, helyette pedig jobb minél több időt tölteni a tagjainkkal beszélgetve. Így lett a coworkingből valódi közösségi iroda, egy tényleg közös értékekre épülő közösséggel, akik nap mint nap megtapasztalják, hogy a fenntarthatóság és az egyszerűsítés kéz a kézben járnak. Egymástól tanultuk és tanuljuk az újdonságokat, például a tavaly júliusi műanyagmentes hónap kampányunk kapcsán, és aktívan segítünk a minimalizmus elérésében: ruhacserékkel, könyvcserével, adománykampányokkal is foglalkozunk. És persze nem szeretnénk kizárni azokat sem, akiknek a munkája nem végezhető közösségi irodából – nyitott filmvetítéseken, beszélgetéseken mindenki be tud kapcsolódni a tudásmegosztásba.

 

 

Kéri Zsuzsi,

Impact Hub Budapest co-founder

https://budapest.impacthub.net/
https://www.facebook.com/ImpactHubBudapest/