A minimalista útkeresés fesztiválja

A minimalista útkeresés fesztiválja

Háromszáz útkereső gyűlt össze a tavalyi SimpliCity Fesztiválon, hogy inspirációt gyűjtsön a minimalista életmódváltáshoz. A rend, a harmónia és a tudatosság fesztiválján a résztvevők megtapasztalhatták, hogy a mai városi, rohanó életünkben a kevesebb mindig több, és a kicsi tényleg lehet szép. Mi is történt Budapest első minimalista, hulladékmentesen szervezett rendezvényén és merre tartunk most? Erről olvashatjátok beszámolónkat a következőkben.

Az első SimpliCity Fesztivál 300 résztvevője és több mint 30 előadója maga is útkereső volt. Ez az út az önismeret, egy új életmód felfedezésének útja, ami kivezet a kényszerű fogyasztás és a tárgyak felhalmozásának bűvköréből. A fesztivál célja az volt, hogy a látogatók irányjelzőket jelöljenek ki személyes fejlődési útjukon és tudatosabban haladjanak tovább. Ebben olyan fantasztikus előadók voltak segítségükre, akik személyes példákkal, tanácsokkal szolgáltak 3 fő témában: az idő, a pénz és a tárgyaink területén.

  A fesztiválhangulat családias, fesztelen volt. Kis workshopokon indulhattak felfedező útjukra a résztvevők. Nem kellett viselkedni, menő cuccokban lenni, sőt épp az volt a menő, ami a hétköznapokban cikinek tűnhet, amit a munkatársak vagy családtagok hóbortnak tartanak vagy nem értenek. Mert a minimalizmus útja kiszabadulás a reklámok által megálmodott világból. Az önként vállalt egyszerű életvitelben nem passzív követői vagyunk egy divatnak vagy társadalmi elvárásnak, hanem mi hozunk döntéseket a saját értékeink mentén, és olyan dolgokra költjük az időnket, pénzünket, fordítjuk figyelmünket amelyek hozzájárulnak a hosszútávú boldogulásunkhoz.

Hogyan segítette a fesztivál ebben a résztvevőket? 

„Végre egy olyan rendezvény ahol az volt a normális, hogy nem pazarlunk, nem termelünk szemetet és igazán fontos dolgokról beszélhetünk illetve tanulhatunk egymástól.” 

„ Fantasztikus …fesztiválhangulat, mégis baráti és családias volt minden. Programok, amik inspirálnak, elgondolkodtatnak, tanítanak, megnevettetnek, feltöltenek, összekapcsolnak. Az érzés, hogy nem vagyunk egyedül, másokat is érdekel a téma, és erről nagyon jó beszélgetni, ötletelni.”

Tárgyaink

A fesztivál egyik fontos témaköre a „tárgyaink” voltak. Sokszor tárgyakkal jutalmazzuk magunkat, rengeteg felesleges dolgot vásárolunk és halmozunk fel. A fesztiválon az IKEA támogatásával bemutattunk egy minimalista és hulladékmentesítő konyhát, egy gyerekszobát, egy irodai enteriőrt és egy kapszulagardróbot, amiből kiderült, hogy milyen egyszerűen és rendezetten tudunk élni kevesebb, de valóban szükséges tárggyal letisztult terekben. Több előadás volt, amely az otthonszervezésben, szelektálásban, hulladékmentesítésben segítette a fesztiválozókat. Nagyon népszerű program volt a színtanácsadás is.

Döntéseink az idő-pénz tükrében

A minimalizmus – avagy önként vállalt egyszerű élet-, a tudatos ember sajátja, aki igyekszik túllépni a megfelelési kényszeren, aki felelősséget vállal a saját életéért és tágabb környezetéért. 30 órányi előadás és workshop segítette a résztvevőket, hogy feltérképezzék, mi az, ami valóban fontos számukra életükben. Olyan, a hétköznapokban is használható megoldási kulcsokat kaptak, amelyek előmozdítják, hogy valóban ezekre a fontos dolgokra szánják pénzüket és idejüket. Fontos tudatosítani, hogy amikor eldöntjük, hogy mire szánjuk a mindig kevésnek tűnő pénzünket és időnket, akkor egyfajta értékrend, életmód mellett döntünk. Kérdés, hogy sikerül-e meghozni ezeket a fontos döntéseket vagy csak sodródunk? Németh Gergely szervezetpszichológus előadása épp döntéseink nehézségéről és döntési folyamatainkról szólt.
A Waldorf tanár Kovács Dani a reggeli családi ritmus kialakítását segítő workshopján a fesztiválozók párokban gyakorolták az értő figyelmet. A “támogató szülőtárs” elképzelt szerepében fontos nevelési témákban hallgatták meg egymást és adtak megerősítést arra, ami most is jól és kiforrottan, természetesen és egyszerűen ismételnek otthon napról napra. 
Zalaba Krisztián időnk jó beosztásához adott azonnal bevethető tippeket, hogy ne ússzon el a napunk, és hogy tudatosítsuk, milyen dolgok visznek örömet az életünkbe és többet foglalkozzunk ezekkel. 
Takács Szabolcs a 35. születésnapján úgy döntött, hogy nyugdíjba megy, és megél a korábban félretett pénzéből. Azt osztotta meg a hallgatókkal, hogy ehhez az életmódhoz sokkal kevesebb pénz elég, mint azt a legtöbben gondolnánk, és hogy tudatos tervezéssel, költségeink tudatos leszorításával ez bárki számára elérhető. 


“Az az érzés lengte át a fesztivált, hogy együtt, közösen jobbá tehetünk valamit: az egyszerűséggel tehetünk a jobb, minőségi életért, kapcsolatokért, munkáért, digitális térért, sőt, a bolygónkért. A felismerése és elfogadása annak, hogy a kevesebb, az egyszerűbb, a tudatosabb az tényleg több, jobb, minőségibb lehet, ha teszünk érte.” 

A szemét kérdés

A SimpliCity volt Budapest első hulladékmentesen rendezett fesztiválja, ahol arra kértük a résztvevőket, hogy hozzanak magukkal kulacsot, dobozt és ne lepődjenek meg, hogy nem lesz szemetes, mert az egyszerű élet szerves és természetes része az ökotudatosság. A fesztiválnak helyet adó Grund bár is lecserélte a hulladéktermelő tárgyakat: nem voltak szívószálak, eldobható poharak, műanyag evőeszközök. Sőt kukák sem. Az emberek maguk tapasztalhatták meg, hogy milyen egy nap, amikor nem termelnek szemetet, és ha otthonról hoztak be hulladékot, akkor azt haza is kellett vinniük.

„Nagyon jól éreztem magam, nagyon sokat tanultam és határozottan jó hatással vagytok rám, mert rengeteg dolgot megváltoztattam az életemben és a családoméban, a fesztiválra való felkészülés alatt: pl.. nem kérünk szívószálat, nem veszünk palackos vizet, mert van kulacsunk, elkezdtünk komposztálni, szappant használunk. lassan kivonva a többi műanyagba csomagolt vegyi anyagot a forgalomból…:)” 

A hulladékmentes élményhez és az egyszerűség bemutatásához hozzájárultak a hulladékkartonra kézzel festett irányítótáblák, a söröskupak-tombola, a mosdókban elhelyezett pamuttörölközők, a Lush csomagolásmentes tömbszappanjai, samponjai és tusfürdői is. A szervezőket nem előregyártott pólóikról lehetett felismerni, hanem használt pólókból készített szivárvány színű textilnyakláncaikról. Az öko-piactéren gyűltek össze a fesztiválozók a szünetekben, ahol helyi kisvállalkozók és kiskereskedők mutatták be az ökotudatos és a minimalista élet praktikus alapkellékeit a mosható pelenkától az ökokozmetikumokon át a textilzsebkendőig, környezetbarát, tartós és helyi alternatívát mutatva ezzel azokra a termékekre, melyeket a hétköznapokban használunk.

Biztonságot adó közösség

Sokan keresünk olyan közösséget, amely segít eligazodni a világban, amely befogad, amely közös értékrenden alapszik. A SimpliCity Fesztivált mindössze három fős pici csapatunk, a Messzelátó Egyesület szervezte negyven önkéntes összehangolt munkájával. Szeretnénk összekötő kapocs lenni a tudatos életmódváltók között és szeretnénk felépíteni Magyarország első minimalista mozgalmát. Itthon még keresik egymást az útkeresők, de világszerte több millióan vallják magukénak azt az életmódot, amely 

– önként vállalt, egyszerűségen, 
– ökotudatosságon és 
– az emberi odafigyelésen alapszik. 


Egy ilyen közösség biztonságot nyújt a belső növekedéshez, amelyben otthon érezhetjük magunkat.

„Egyszerűen JÓ volt ott lenni. Megosztani – mert igazán figyeltek rám, másokat meghallgatni – mert figyeltünk egymásra. Egymástól tanulni, inspirálódni, kapcsolatokat találni. Meg persze biztatást, hogy ha kilépünk a „való világba”, ne csüggedjünk, mert vagyunk és egyre többen leszünk.” 

„Számomra fontos, hogy nyitott és őszinte találkozásokban lehessen részem, a SimpliCity Fesztivál 2018-on a sok inspiráló előadás mellett volt lehetőségem a szünetekben is kapcsolódni szavakkal és szavak nélkül is.” 

„Idegenekként érkeztünk és „ismerősként” távoztunk, hiszen a közös élmények, csoportmunka, játékok, és a szünetekben lévő kötetlen beszélgetések összekötöttek bennünket.” 

Hiszünk benne, hogy a minimalista életmód által visszanyert egészség, szabadság és idő harmóniát teremt egyéni, társadalmi és gazdasági szinten is. 
Szeretnénk, ha egyre több boldogabb, kiegyensúlyozottabb, ökotudatosabb ember élne Magyarországon, ami lehetővé teszi, hogy se magunkat, se más élőlényeket, se a természetet ne zsákmányoljuk ki.

Jó hírünk van, idén is lesz SimpliCity Életmód Fesztivál, október 4-5-én, melynek fő témája a digitális világban való jelenlétünk és ennek hatása kapcsolatainkra, közösségeinkre. Természetesen az otthonrendezés és szelektálás témák sem fognak hiányozni a repertoárból.

A képekért köszönet fotósainknak: Biljarszki Dánielnek, Kocsány Kornélnak, Bán Attilának és Szén Jánosnak