Te mennyit fizetsz a cuccaid tárolásáért?

Te mennyit fizetsz a cuccaid tárolásáért?

Sokszor vágyunk nagyobb lakásra. Úgy érezzük, nem férünk el…hogy több hely kellene.

Észrevettétek már, hogy minél több tárolóhelyiségetek van, bármennyire is próbálkoztok, alig vesztek valamit, előbb-utóbb valahogy mégis minden megtelik? Eleinte nagyon szép rend van, még foghíjak is vannak, de valamiért addig töltjük bele a kacatokat a szekrényeinkbe, amíg csak beleférnek. Vagy még azon túl is.

Az Amerikai Egyesület Államokban már több mint 21 000 hektárnyi területet foglalnak el a már-már kisebb városrészt is kitevő garázs vagy tároló egységek (self-storage units), tele olyan dolgokkal, amelyeket nagy valószínűséggel már rég nem használnak. Ha néha használják is őket, ezeknek a garázsoknak a tartalma egészen biztosan nem mindennapos használati tárgyakat tartalmaz. Valóban szükség lehet az itt tárolt  dolgokra?

Ugyan, itthon a legtöbben még nem halmozunk fel ennyi felesleges kacatot, de biztosan van nektek is jó pár olyan polcotok, netalántán egy teljes szekrény, ahol a „majd jó lesz még valamire” dolgok rejtőznek.

Kisebb otthon, alacsonyabb fenntartási költségek

Nemrég találkoztunk a miniház (tiny house) mozgalommal, ami az Egyesült Államokban órási népszerűségre tett szert.

Miért? Egyrészt a megemelkedett ingatlan árak miatt, amit már mi is tapasztalhatunk Budapesten és a nagyobb városokban.

Másrészt mert rájöttek, elég kevesebb cucc is. A kevesebb cucc felszabadítja mindazt az időt, amit rendrakással, tárgyaink gondozásával töltünk és természetesen jelentős pénzösszeget is megtakarít nekünk, ha csak azt vásároljuk meg, amire igazán szükségünk van.

Játsszunk a gondolattal!

Íme, egy átlagosnak mondható, a példa kedvéért zuglói ingatlan alaprajza. Az ingatlannet.hu  statisztikái szerint egy zuglói tégla lakás négyzetméter ára, 2017 év végi adatok alapján, körülbelül 500 000 forint.

Így 90 nm-es álom lakásunk 45 millió forintba került. Elkezdjük belakni, majd azt vesszük észre, hogy egy pár év alatt megsokszorozódik a tároló helyeink száma.

Nyilván ez fikció, de belegondoltatok már, mennyit is fizettünk azért, hogy tároljuk az a rengeteg pár cipőt, ruhát, sícuccot, gyerekjátékot, takarítószert, évente kétszer használt szerszámkészletet, felhalmozott tartós élelmiszert (aminek a fele már lejárt, mert elfeledkeztünk róla, hiszen a harmadik sorban volt) és még képzeljetek ide bármit, amit nem használtok naponta, heti vagy legalább havi rendszerességgel?

Mennyi is az annyi?

Képzeletbeli, 90 nm2 lakásunkból összesen 10 nm-t használunk tárolásra. Ebből nyilván pár dologra valóban szükségünk van. De az a 10 nm 2, 5 millió forintunkba került, de csak, ha úgy vesszük, hogy ennek fele valóban hasznos dolog. Ha pedig teljesen haszontalan, akkor még rosszabb a helyzet: 5 millió forintot fizettünk a cuccaink tárolásáért! A szekrény, amiben a felesleges tárgyak, ruhák, ajándékok lapulnak és az 1,5 nm tér, amit elfoglal 750 000 forintunkba került, magát a szekrényt és a benne tárolt dolgokért kifizetett összeget nem is számolva, ezek előállításának környezeti hatását pedig már végképp nem adtuk hozzá.

írta: Kocsis Dóra, Messzelátó Egyesület

Te mennyit költenél a cuccaid tárolására? Mi az, aminek inkább helyet adnál a cuccok helyett?

Gyere és gondold végig a Simplicity Fesztiválon, hogy minek és mennyiért adsz helyet az életedben és élettereidben.