Nem az a legminimalistább, ami ingyen van(?)! – véleménycikk egy szervezőtől

Nem az a legminimalistább, ami ingyen van(?)! – véleménycikk egy szervezőtől

Sokan kérdeztek minket, hogy hogy is vagyunk ezzel a minimalista életmóddal, meg az egész “kevesebb több” életérzéssel, amikor egy (első ránézésre valóban) magas jegyárú fesztivált rendezünk meg évről évre. Nem lennénk hitelesebbek egy ingyenes rendezvénnyel? Ugye valójában mi is csak meg akarjuk szedni magunkat meglovagolva egy divathullámot? Most akkor azt szeretnénk, hogy kevesebbet költsenek az emberek, kivéve ha nekünk fizetnek? Provokatív, de részben jogos kérdések ezek, amelyeket azonban árnyal, ha a szervezők oldalát is megismerjük.

Az itt leírt gondolatok a SimpliCity Fesztivál egyik szervezőjétől származnak, de bátran állítom, hogy sokan, akik hasonlóan szemléletformálással foglalkoznak, tudnak velük azonosulni.
Tehát, miért is fizetek ennyi pénzt, amikor megveszem a belépőt?
Először is, amit közvetlenül tapasztalhatsz:

 • Színvonalas előadásokat hiteles előadóktól.
 • Új gondolatokat ébresztő és gyakorlati megoldásokat kínáló workshopokat.
 • Lehetőséget a közös tanulásra, elmélkedésre olyan közegben, ahol összeköt mindenkit egy közös cél és érdeklődés – és ahol nem lógsz ki azért, mert kulaccsal és ételes dobozzal jársz mindenhova.
 • A minimalista életmód megragadására vállalkozó művészeti kezdeményezéseket.
 • Lehetőséget, hogy egy helyen beszerezhesd azokat a kiegészítőket, amelyek segíthetnek az életmódváltásban, miközben a kérdéseidet közvetlenül a készítőknek teheted fel.
 • Akár két napos élményt, inspirációt és azt az érzést, hogy nem vagy egyedül, és a változás igenis lehetséges!

Ráadásul egy egész programcsokrot kapsz: egy helyen vehetsz részt több olyan előadáson, workshopon és tanácsadáson, amelyekre külön-külön talán csak hónapok alatt tudnál eljutni (és amelyek összességében valószínűleg sokkal többe is kerülnének).

Ráadásul ott van rengeteg szervezéssel kapcsolatos kiadás egy hasonló rendezvény mögött, amit sokszor nem veszünk észre rögtön:

 • Szükség van egy megfelelő helyszínre (egyáltalán nem könnyű megtalálni!).
 • A programokhoz megfelelő technikai hátteret kell biztosítani.
 • Programokat kell szervezni: előadók, kiállítók, esti program.
 • El kell juttatni az esemény hírét azokhoz, akiket érdekelhet: marketingstratégiára és minél több platformon való megjelenésre érdemes alapozni.
 • Tartalmakat kell készíteni már a fesztivál előtt is: cikkek, interjúk, kihívások, hírlevelek, mindaz, amivel az embereket ráhangoljuk már hónapokkal a konkrét esemény előtt a témáinkra. Ez nem csak a fesztivál hirdetéséhez elengedhetetlen, de ahhoz is, hogy a résztvevők képet kapjanak arról, hogy mire is számíthatnak majd, így pontosan tudják, mely programok, résztémák érdeklik őket.
 • Szükség van egy honlapra is, aminek minél könnyebben kezelhetőnek és tartalmasabbnak kell lennie.
 • Gondoskodnunk kell róla, hogy minőségi videó készüljön a fesztiválról.
 • Vannak továbbá egészen konkrét technikai háttérkiadások: a jegyeladáshoz egy közvetítő szolgáltatást kell igénybe venni, ennek az útját kell kijárni és ennek a fizetési módnak a költségeit fedezni, bankszámlát kell vezetni, van könyvelőnk, szerződéseket postázunk, hírlevélszolgáltatót veszünk igénybe, egy közösségi irodában bérlünk egy asztalt és hasonló apróságok jönnek még a teljes költségvetéshez.

Nekünk a SimpliCity Fesztivállal az a hatalmas szerencsénk, hogy rengeteg fantasztikus önkéntesünk segít benne, hogy minél profibb legyen, ami valódi értékeket közvetít. Nem tudnánk megszervezni nélkülük még a jegyárak ellenére sem!
Szeretnénk leszögezni azt is, hogy a fesztivállal senki, egyetlen szervező sem keres konkrétan pénzt. A fesztivál mögött álló csapat nagyobb része önkéntes, illetve a Messzelátó Egyesület két munkatársa dolgozik velük (technikailag egy hiszen ők ketten tesznek ki egy teljesmunkaidős, minimálbérezett kollégát), egyikük sem kap fizetést a SimpliCityben vállalt külön feladataiért, a Messzelátó Egyesületben, mindennapi munkájukon felül csinálják mindazt, amit beletesznek. Ez viszont több száz óra önkéntes munkát jelent, a helyszíni hulladékcsökkentés kidolgozásától kezdve, a folyamatos kapcsolattartáson keresztül, egészen a logisztikai problémák áthidalásáig.

A jegyeladás csupán az alapvető, fentebb felsorolt kiadásokhoz járulnak hozzá bevételként. A bevételből esetlegesen fennmaradó összeget pedig teljes egészében az Egyesület küldetésének megvalósítására, évközbeni programokra és projektek megvalósítására fordítjuk. Már csak azért sem tudunk elképesztő vagyonokra szert tenni, mert tudatosan törekszünk arra, hogy a fesztivál ne nőjön “túl nagyra” – maradjon meg valódi közösségi élménynek, senki se érezze azt, hogy “elveszik a tömegben”. Mi ebben látjuk a biztosítékát a közös gondolkodásnak és a valódi párbeszéd kialakulásának.

És hogy mi az, amit szeretnénk elérni, miért keresünk még támogatókat is?

 • Hiszünk abban, hogy a fesztivál szervezésébe befektetett munka valódi értéket képvisel, ezért sokkal jobban örülnénk neki, ha tudnánk anyagilag honorálni a jelenleg önkéntesként dolgozó szervezőket.
 • Szeretnénk folyamatosan fejlődni, ezért szeretnénk, ha nagyobb keretünk lenne arra, hogy a fesztivál lebonyolítása technikai eszközök tekintetében is zökkenőmentes legyen.
 • Szeretnénk folyamatosan bővíteni a programkínálatunkat, új témákat, több előadót, művészt elhozni és az ő gondolataikat is megosztani veletek.
 • Szeretnénk két Fesztivál között is minél több minőségi tartalmat és programot kidolgozni, játékokat, workshopokat fejszeteni és a minimalista életmód elterjesztésében közreműködni a lehető legtöbb eszközzel.

Miközben a támogatás hatalmas segítséget jelent (sőt, biztosítékát, hogy még sok fesztivált meg tudjunk szervezni), számunkra nem mindegy a támogató személye sem. Eddig és ezután is ahhoz tartjuk magunkat, hogy csak olyan vállalatokkal dolgozunk együtt, akiknek az értékrendjével tudunk azonosulni. Ezzel azt is vállaljuk, hogy nem biztosított, hogy minden évben lesz főtámogatója a fesztiválnak, és sokkal nehezebben tudjuk a kitűzött célokat megvalósítani.

Bízom abban, hogy idáig eljutva már kicsit árnyaltabban tekintesz arra, amikor arra kérünk, hogy vegyél jegyet a fesztiválunkra, és nem tudjuk azt mondani, hogy gyertek el egy ingyenes életmódnapra. Az egyesületünk teljes mértékben átláthatóan működik, erről a honlapunkon is tájékozódhatsz.

Végezetül még engedd meg, hogy néhány személyes, az ingyenességgel kapcsolatos véleményt is megosszak veled:

 • NEM az a cél, hogy ne költsünk egyáltalán pénzt, hanem, hogy TUDATOSAN tegyük azt.
 • Ha valamire pénzt adunk ki, akkor az közvetítsen valamilyen ÉRTÉKET számunkra – legyen ez tárgy, program, vagy bármi más, és arra törekedjünk, hogy BOLDOGGÁ tegyen minket.
 • Ha ingyen lehet hozzájutni olyan dolgokhoz, amelyek erőforrásigényesek, akkor azzal könnyen “leértékelhetjük” ezeket az erőforrásokat (legyenek ezek materiálisak vagy emberiek) – mi szeretnénk, hogy mindenki értse és megértse, hogy a fesztivál mögött emberek ÉRTÉKES és komoly befektetett munkája áll.
 • Arra költünk (ideális esetben) pénzt, amit komolyan veszünk, ami iránt elköteleződünk: a fesztiválon ilyen embereket szeretnénk összehozni. Azoknak, akik még nem biztosak ebben, vagy éppen csak belekóstolnának még abba, hogy mi is a minimalizmus, de még nem költetének rá, számos ingyen elérhető cikkel, kihívással szolgálunk, de évközben rendszeresen rendezünk kisebb eseményeket is együttműködve számos civil szervezettel, tanácsadóval.

Azt is tudjuk (én saját tapasztalatból is), hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor hiába van meg az elköteleződés és a szándék, mégse tudunk valamit kifizetni – ezért is nyitjuk meg minden évben az önkéntesek körét, akik azért cserébe, hogy néhány óra munkát vállalnak a fesztiválon, ingyen vehetnek részt és lehetőséget biztosítunk rá, hogy megnézhessék az őket legjobban érdeklő programokat.

Mindezek után csak arra tudok biztatni mindenkit, hogy igenis beszélgessünk erről a témáról, ne kezeljük tabuként a pénzügyeket és a “miért annyi az annyi” kérdéseket – hiszen így tudjuk elkerülni a félreértéseket és megérteni egymás nézőpontjait!

Remélem, találkozunk ősszel a fesztiválon, és úgy fogod érezni, hogy a jegyár bőven megérte az élményt, mert nemcsak jól érezted magad, hanem valódi értéket tudtunk átadni, amiből fejlődhetsz, épülhetsz. Addig is: beszélgess a minimalizmusról másokkal, merj változtatni és ne felejtsd el: egyszerűen jobb!

Orsi (Messzelátó Egyesület)