A minimalizmus eszköz, a cél rajtad múlik

A minimalizmus eszköz, a cél rajtad múlik

Életcél, küldetés, hivatástudat. Ezek a szavak, fogalmak, önmagukban több millió alkotást inspiráltak. Alkotásokat, amelyek arra törekszenek, hogy elindítsanak téged egy úton, hogy segítsenek rájönni, miért vagy te fontos. Mi a célod? Mert abban megegyezhetünk, hogy nem számlákat fizetni, hitelt törleszteni születtünk meg, hogy aztán az utolsó törlesztőrészlet kifizetése után, örök nyugovóra hajtsuk a fejünket.

Az életcélod lehet rendkívül egyszerű. Lehet az, hogy kiegyensúlyozott családot alapíts. Lehet az, hogy Afrikában megszűntesd az éhínséget. Az életcél mérete, mibenléte véleményem szerint nem számít. Egyik extremitástól a másikig vándorolhat, egy a lényeg: tartsd fontosnak. Legyen annyira fontos, hogy általa te is fontosnak érezd magad, hogy reggel ne csak kimozdítson az ágyból, hanem igazi belső hajtóerővel lásson el.

A minimalizmus eszköz, nem cél

Az egyszerűség, az egyszerű életmód alapvető célját sokszor elfelejtjük. Egész pontosan azt, hogy amint a saját szükségleteinket igényeinkhez mérten leegyszerűsítjük, megszabadulunk minden felesleges dologtól úgy fizikailag, mint mentálisan, jelentős mennyiségű idő és tér szabadul fel. Ezzel viszont kezdenünk kell valamit. Egy üres lakás üres gondolatokkal nem sokat ér. Egy rendezett lakás rendezett gondolatokkal és a megfelelő emberekkel magad körül teret és lehetőséget ad. Teret ad az alkotásnak és az útkeresésnek.  Lehetőséget arra, hogy neked is legyen egy életdcélod, vagy ha úgy tetszik, küldetésed.

A minimalista életmód elsöpri a feleslegeset és kiemeli azt, ami igazán fontos. A minimalizmus nem a boldogság kulcsa és nem a végső cél. Nem ideológia és nem szabályrendszer. Mindössze egy nagyon rugalmas eszköz, amit ha jól használsz fel, megérted, hogy  az élet nem kizárólag az anyagiakhoz, a tárgyakhoz, sőt nem is az emberekhez való túlzott ragaszkodásról szól.

Nézz ki az ablakon

Képzelj el egy ablakot, ami tele van foltokkal, matricákkal és egyéb lerakódásokkal. Hozzászoktál már ezekhez a matricákhoz, mindegyikhez külön emlék kötődik, mindegyiket fontosnak érzed, de igazi célt nem szolgálnak, nem hasznosak. Amint elkezdesz megválni a foltoktól, a matricáktól, az ablak egyre tisztább lesz. Amint letisztul, átlátsz rajta. Már csak az marad, ami lényeges. Az ablaküveg, a keret, a kilincs. Ebben a pillanatban tudatosul benned, hogy az ablak arra való, hogy ki tudj rajta tekinteni, nem pedig arra, hogy teleragaszd felesleges matricákkal.

Hogy ki mit lát az ablakban, azaz kinek mi a fontos? Nos, ez nyilvánvalóan mindenkinél változó.

Amint nem költesz felesleges dolgokra, amint nem árasztod el az életed felesleges tárgyakkal, amelyekre valójában semmi szükséged, azaz nem engeded, hogy a pillanatnyi vágyaid hozzanak döntést az objektív éned helyett, szert teszel egyfajta tudatosságra. Egy olyan kompetenciára, amely jelentős mennyiségű pénzt spórol meg neked és sok-sok terhet vesz le a válladról. Olyan terheket, amit az átlagember folyamatosan cipel.

Amint ezektől a terhektől sikeresen megszabadulsz, lehetőséged lesz felismerni, hogy mi okoz valódi örömet számodra, kik azok az emberek, akik valóban fontosak és mi az, amit valóban akarsz. A többi csak matrica és folt az ablakon.

A SimpliCity fesztiválon lehetőséged lesz arra, hogy olyan emberektől tanulj a minimalista életszemléletről, akik egy jó ideje már ezen nézetek szerint élik az életüket. Magad is meg fogsz lepődni rajta, hány típusa van, ki hogyan áll hozzá és mennyi lehetőség rejlik benne. A kérdés csak az, hogyan fogod te, a saját életedre alkalmazni ezt a nagyszerű eszközt?

 

 

Dobován Norbert,
Hétköznapi zarándok blog szerkesztője