Minimalista szomszédság

Minimalista szomszédság

A Miutcánk kezdeményezésről.

Van egy digitális platform ahol az egy környéken lakók tudnak egymásnak segíteni a mindennapokban. Ezáltal mérsékelni a pazarlást és csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat. Ez a Miutcánk platform, ami Weben, Androidra és iPhonra is elérhető.

A Miutcánk lényege, hogy az egy környéken lakók tudják megosztani egymással az erőforrásaikat és együtt tudnak közösséget építeni.

Minimalizmus és fenntarthatóság témában 2 funkciót lehet kiemelni:

Az első a tárgyak kölcsönkérése.


A Miutcánkban nem ciki kölcsönkérni sőt… konkrétan ezért jött létre. A tagok a profiljuknál megadhatják, hogy mi az amit szívesen megosztanak a környéken élőkkel. 

Jelenleg több mint 75.000 tárgy elérhető a Miutcánk országos adatbázisában. Gyakorlatilag a tűtől a tankig mindent kölcsön lehet kérni a Miutcánkon keresztül. A Teljesség igénye nélkül:

1738 db – Szerszám

1734 db – Létra

1571 db – Hosszabbító

1269 db – Társasjáték

1174 db – Kalapács

928 db – Vasaló

866 db – Biciklipumpa

632 db – Porszívó

626 db – Fúró

332 db – Nyomtató

Ennek két módja van: az egyik ha kiírjuk a Miutcánkon az üzenőfalra, hogy pontosan mire van szükségünk. Ekkor a környékbeliek értesítést kapnak. Akinek van ilyen tárgya és szívesen megosztja az kommentben illetve privát üzenetben tud segíteni.

A másik lehetőség, hogy a Miutcánk keresőbe beírjuk a keresett tárgy nevét.
Ekkor kiadja, hogy melyik környékbeli jelezte a profil oldalán, hogy szívesen megosztaná a keresett tárgyat. Ami az erőssége, hogy csak és kizárólag azokat az tagokat  listázza a kereső akik 10 perc séta távolságon belül laknak. A keresőben lehet távolság és aktivitás szerint rendezni a keresett tárgyat megosztó szomszédokat így még kényelmesebben férünk hozzá a tárgyhoz. Ráadásul új környékbeli lakosokkal tudunk személyesen megismerkedni és bizalmi közösséget alapítani.

A másik minimalizmussal kapcsolatos funkció a felajánlás.


Az üzenőfalra kiírva  könnyen a környékbeliek tudtára tudod adni, ha van olyan tárgyad bútorod vagy ruhád, amit már nem használsz és felesleges számodra. Ilyenkor célszerű és környezettudatosabb, ha nem dobjuk ki, hanem felajánljuk a környékbelieknek, hátha nekik szükségünk van rá.

A költöztető dobozoktól és az üres befőttes üvegeken át a kihasználatlan bútorokig, nem-használt, megunt ruhákon át mindenre van lehetőség és igény.
Mindamellett, hogy környezettudatos, közösségépítő is, erősíti a helyi közösségeket a platform.

A Miutcánk platform ingyenes. Már több mint 50.000-en csatlakoztak és élnek fenntartható közösségekben.
Lakcímmel tudsz csatlakozni és már mobilos alkalmazás is elérhető. Ha szívesen adnál vagy kapnál tárgyakat akkor csatlakozz a Miutcánk közösségéhez: Weben, Androidra, iPhonra

Jó szomszédolást! 🙂