Így rontja el a minimalizmus az életed

Így rontja el a minimalizmus az életed

Van pár dolog, amit a minimalizmus örökre és visszavonhatatlanul elvesz tőled. Soha nem kapod vissza. Vegyünk egy mély levegőt, nézzük meg ezeket, és szertartásosan mondjunk búcsút nekik.

Pápá impulzusvásárlás

Régen élvezted a vásárlást, órákat és nem kevés pénzt el tudtál költeni a boltokban, webshopokban. Ha rossz kedved volt, azért, ha jó kedved volt, azért. Mindenre megoldást jelentett venni valamit, igazából bármit. De szép is volt az az 5 perc…!
Azonban többet nem az impulzusvásárlásban látod a boldogság pillanatnyi forrását, rá kellett jönnöd, hogy ez nem tesz boldoggá. Már olyan dolgoknak örülsz, amikre évek múlva is mosolyogva gondolsz vissza.

Túl sok időd lesz

Pedig biztosan tudhattad, mivel töltöd a hétvégéd. Kiásni a ruhák alól a kanapét, valahogy elfogadhatóvá tenni a sok tárgy okozta káoszt, elpakolni a dolgokat valahova (amit majd jól elfelejtesz hétfő reggelre), majd kitakarítani, aztán visszapakolni a dolgokat. Közben egy pár programot lemondani, amire úgysem lesz időd, hiszen fel akarod számolni a zűrzavart, hogy ne rossz érzéssel menj haza.
Ehelyett a minimalizmussal megválsz a felesleges tárgyaidtól, így a kevesebb holmi miatt gyorsabban végzel a házimunkával, átláthatóbb és élhetőbb az otthonod. És még el is tudsz menni ebédelni a barátaiddal… Szegény embert még az ág is húzza!

A rettegett ajándékok

Ki ne akarna évente újabb rénszarvasos, csilingelő, strasszos, mikulássapkás, led égős felakasztható díszekkel gazdagodni a karácsonyi céges ajándékozáson?
Az önkéntes egyszerűség útján járva szépen lassan egyre több, számodra közel álló emberrel beszélgetsz erről és megbeszéled velük, hogy a tárgyi ajándékok helyett maradandó és értékes ajándékot kérsz: együtt töltött időt, közös programot, segítséget a lakásfelújításban vagy csak egy jó beszélgetést.

Nincs több pánikszerű keresés és kutatás

Régen mindig tudtál egy kicsit késni a munkahelyedről, mert valamit nem találtál otthon. 10-15 perc pánikszerű kereséssel nyertél egy kis adrenalint is, felpörögve és harcra készen értél be a munkahelyedre. És harcoltál is, az a nap úgy is sikerült, ahogy indult.
Ehelyett nyugodtabb reggelek, urambocsá’ még egy reggeli is vár rád. Tudni fogod, mi hol van, nem kell keresned semmit.

Hol vagytok, kemikáliák?

Mielőtt tudatos fogyasztóvá váltál volna, könnyebb volt a bevásárlás is. Nem kellett átbogarászni a címkéket, nem kellett egészségesebb alternatíva után kutatnod és nem kellett tudnod, éppen mit kensz magadra. SLS, methylchloroisothiazolinon, diazolidinyl-urea, butylhydroxyaniol, isothiazolinone, parabének – a boldog tudatlanság.
Most egészségesebb vagy. Semmi pénzért nem kennél magadra rákkeltő és egyéb igazolhatóan káros hatású vegyszereket a “ragyogó és egészségesen fénylő” bőrért. Ragyog az az állatokkísérlet- és vegyszermentes krémedtől is, köszönöd szépen.

A pénzzel csak a baj van

Nincs pénz, nincs gond. Ha nem marad semmi hónap végére, nem is kell eldöntened, mihez kezdj vele. Hova menj nyaralni, milyen tanfolyamra iratkozz be, milyen sportbérletet vegyél, milyen hobbit válassz, mire fordítsd a megtakarított pénzed.
Most még ezt is ki kell találnod. Annyi helyre el akartál menni, most választanod kell. Semmi sem tart vissza attól a drága képzéstől sem, amivel mindig szemeztél a pályaváltoztatáson gondolkozva.

Túl sok kérdés

A fenenagy tudatosságban záporoznak a fejedben a kérdések: Tényleg szükségem van rá? Csak pillanatnyi örömöt okoz vagy hosszú távon hasznát tudom venni? Kölcsön tudom kérni valakitől vagy muszáj megvennem? Be tudom szerezni használtan? Miből készült, hol és milyen eljárással gyártották?
Ma már le sem veszed ezeket a termékeket a polcról, mert a számodra fontos értékeket tartod szem előtt, amik mellett kitartasz és amikre a vásárlásoddal és pénzeddel szavazol.

 

A sor még nagyon sokáig folytatható és mindenkinek más lenne egy ilyen lista. Ahogy kiderült, a cikk szándékosan ironikus, a minimalizmus nemhogy elrontotta az életünket, egyértelműen egy sokkal teljesebb és mélyebb élethez vezetett minket.

A minimalizmus egy eszköz számunkra, amivel közelebb kerülhetünk céljainkhoz: boldogabb és nyugodtabb családi élethez és otthonhoz, stresszmentes munkához, élményközpontúbb mindennapokhoz, egészségesebb testhez és lélekhez, önmagunk jobb megismeréséhez.

Számtalan módon építjük be életünkbe, erre tényleg igaz: mindenki másképp csinálja és ez így is van jól.

írta: Tóth Anna, Messzelétó Egyesület

A SimpliCity Fesztivál előadói pontosan ezt a megengedő és örömteli sokszínűséget mutatják be.
Inspirációt és bátorságot, tippeket és gyakorlati megoldásokat adnak arra, hogyan kezdjünk életünk egyszerűsítésébe, vagy éppen hogyan lépjünk tovább, ha már elindultunk ezen az úton.

Gyere el és töltődj fel előadóinkkal, hogy te is megtapasztald, milyen, ha a minimalizmus “elrontja” az addigi életed! 🙂