Hogyan menjünk digitális detoxra?

Hogyan menjünk digitális detoxra?

7 egyszerű lépés, hogyan győzd le a mobilfüggőséget.

Neked milyen a kapcsolatod a telefonoddal? Elválaszthatatlanok vagytok, mindenhová magaddal viszed? Ő az első, akit este lefekvéskor és reggel felkeléskor megérintesz? Folyton nézegeted? Étkezés közben is mindig veled van? Ha csak pittyen egyet, ellenállhatatlan késztetést érzel, hogy ránézz?

Ha több kérdésre is igennel feleltél, érdemes elgondolkodnod az okoskészülékeddel való viszonyodról.[1] A telefonunkkal sokszor szorosabb kapcsolatot ápolunk, mint a hozzánk legközelebb álló emberekkel. Naponta átlagosan 47 alkalommal vesszük elő a mobilunkat és több mint négy órát töltünk online okoseszközeinken.[2] Előző írásunkban már beszámoltunk digitális világunk hátulütőiről. Ebben a cikkben nem arra biztatunk, hogy azonnal kapcsolj offline üzemmódba és szakíts a telefonoddal, csupán arra adunk hasznos tippeket, hogyan építhetsz ki egészséges kapcsolatot vele 7 egyszerű lépésben.

Vonj be másokat is!

Elég nagy az esély arra, ha megemlíted, hogy szeretnél kevesebb időt tölteni a telefonoddal, a barátaid és a családod rávágják, hogy ők is. Hívd meg őket, hogy csatlakozzanak a digitális detox kihíváshoz! Hasonlóan egy diéta vagy sport elkezdéséhez, itt is segít, ha nem egyedül vágsz bele és van kivel megosztanod az élményeidet.

Tölts le alkalmazásfigyelőt!

Volt már olyan, hogy azt vetted észre, csak pár üzenetet írtál, cikket olvastál el, görgettél a Facebookon, és mégis elment több óra? Ha előveszed a telefonod, onnantól felgyorsul az idő? Ha ismerős a helyzet, van egy tippünk, hogyan vehetnéd át az irányítást okoseszközeid felett!
Már Androidon és iOS-en is elérhetőek olyan alkalmazások, amikkel mérheted, melyik appal mennyi időt töltöttél el. Ami nekünk bevált, az iPhone-ra a Moment, Androidra pedig az Offtime. Már önmagában az időtöltés követése is hasznos információ, viszont erre támaszkodva azt is beállíthatod, mi az az időkeret, amit egy nap alatt nem szeretnél túllépni alkalmazásonként. Segítségükkel dönthetsz például úgy is, hogy a délelőtté a fókuszált munka, miközben csak a telefonhívások adnak hangot, a többi értesítés néma marad.

Jelölj ki telefonmentes övezeteket!

A telefonmentes övezet olyan hely, ahonnan száműzöd a mobilt. Szánj egy kis időt a telofonmentes övezet kialakítására az otthonodban: a legjobb, ha a hálószobával és az étkezővel kezded. Ha száműzöd okoseszközeidet a vacsoraasztaltól, többet beszélgethetsz, ha a hálószobából, jobban tudsz pihenni!

Használj ébresztőórát!

Az egyik legfőbb ok, amiért lefekvéskor utoljára és reggel elsőként a mobilunk után nyúlunk, hogy ébresztőóraként is funkcionál. Így viszont sokkal többet használjuk, mint szeretnénk. A kék fény pedig, ami a képernyőből árad, az alvásminőségünkre van negatív hatással, ezért is jó ötlet távol tartani az okoseszközeinket a hálószobától, ahol a nyugodt pihenés helye van.

 Digitális rendrakás

Kezdj el rendet rakni a telefonodon! Melyek azok az alkalmazások, melyeket letöltöttél, de alig, vagy egyáltalán nem használsz? Töröld ezeket! Az is segít, ha mappákba rendezed kategóriák szerint az applikációkat, és a nyitóképernyőn csak az olyan praktikus programok kapnak helyet, mint a térkép, fotók, fényképezőgép, bank, időjárás, zene, naptár, az alsó menüsávban pedig olyan gombokat hagysz, mint az sms, telefon, internet.

Töröld a közösségi média alkalmazásait!

Töröld azokat az applikációkat, melyek leginkább elvonják a figyelmedet. Ez főleg a közösségi média alkalmazásaira, játékprogramokra, randi és bevásárló appokra vonatkozik. Tudom, hogy ez elsőre meredeken hangzik, de nyugtasson meg az a tudat, hogy a telefonod internet böngészőjéből vagy számítógépről még mindig elérheted őket. Hidd el, hálás leszel magadnak érte! A következő napokban az alkalmazások megritkításanak varázslatos életmódjavító hatását tapasztalhatod meg.

Képernyőmentes szombat

Ezzel elérkeztél a digitális detox kihívás végéhez: a próbaváláshoz. Ez egy 24 órás időszak, amikor egyáltalán nem használod a telefonod, mi több, ez vonatkozik minden képernyőre. Ezt az egy napot fogd fel tesztként, és ha beválik, minden héten tarthatsz egy képernyőmentes napot. Mi a szombatot javasoljuk, mivel ilyenkor a legmegoldhatóbb a telefonodtól való megválás. Egyúttal eljutottál odáig, hogy megválaszold az alábbi fontos kérdést:

Mihez kezdesz az így felszabadult idővel?

Mivel az életünk az, amire odafigyelünk, ezért fontos tudatosítanod, mire szeretnéd fordítani figyelmed. Több időt szánhatsz olyan dolgokra, mint a séta, egy új étterem kipróbálása, könyvolvasás, múzeumba járás, többet lehetsz a családoddal, barátaiddal. Mindazzal az idővel, amit eddig a telefonoddal töltöttél, most lehetőséged van valamilyen új dologba fogni: elkezdeni egy hobbit, képezni magad. Az elválás hozzásegít majd egy teljesebb, egészségesebb, boldogabb élethez.

Ha szeretnéd a technikát okosan használni anélkül, hogy eszközeid átvennék feletted az irányítást, gyere el Te is az októberi SimpliCity Fesztiválra, ahol a digitális minimalizmus lesz a fő téma. Izgalmas előadásokon és workshopokon vizsgáljuk meg online jelenlétünk hatását énképünkre, kapcsolatainkra, közösségeinkre és megoldást kínálunk a digitális világunk okozta kihívásokra.


[1] Ha szeretnél utánajárni, milyen mértékben vagy érintett, töltsd ki Greenfield telefonfüggőséget vizsgáló tesztjét! https://www.playbuzz.com/…/are-you-addicted-to-your-phone-t….

[2] Catherine Price: Digitális detox – győzd le a mobilfüggőséget, Libri, 2018

Írta: Tóth Zsófia

Mert: EGYSZERŰEN JOBB!

WWW.SIMPLICITYFEST.HU

Minimalista életmódfesztivál és hulladékmentes rendezvény