Hogyan készülj egész napos zero-waste programokra?

Hogyan készülj egész napos zero-waste programokra?

Korábban írtam egy listát arról, hogy a csomagolásmentes vásárlás mennyire nem bonyolult folyamat. Ehhez összeszedtem pár olyan hasznos eszközt és tippet, ami még jobban megkönnyíti ezt a feladatot. Most viszont kimondottan ahhoz adok tanácsokat, hogy hogyan tudsz kivitelezni egy egész (vagy akár több) napos hulladék nélküli programot. Mielőtt elkezdesz ész nélkül összepakolni minden olyan otthoni eszközödet, ami a hulladék nélküli életmódodban már megszokott, érdemes tájékozódnod, és információkat gyűjtened a helyszínről, ahol azt a pár napot szeretnéd eltölteni.

 

 1. Mi a terved?

Ha csak egy napot szeretnél eltölteni, akkor gondold végig a várható programot. Fogsz-e enni, inni, magaddal viszed az ennivalót és innivalót vagy helyben vásárolnád meg. Gondolj ilyenekre, mint például: van-e a helyszínen nem eldobható pohár, tányér, evőeszköz, szalvéta. Több napos program esetén már gondolnod kell tisztálkodási eszközökre (törölköző, fogkefe, szappan, stb.), mosogatáshoz, esetleg kézi mosáshoz szükséges dolgokra (luffa szivacs, mosogatószer, mosószappan – ez utóbbi tökéletes egy ilyen program alkalmával a mosásra).

 

 1. Tájékozódj a helyi viszonyokról!

Van-e lehetőség feltölteni a vizespalackokat, használni a mosdót/WC-t. A program szervezői hulladék nélküli programot terveznek-e vagy sem? Ha igen, akkor érdemes megtudni, hogy ők biztosítják-e a szükséges zero-waste eszközöket, vagy a vendégeknek maguknak kell ezeket vinniük. Ha nem zero-waste jellegű lesz a program, akkor minden bizonnyal a legtöbb eszközt magunkkal kell vinni, ha nem szeretnénk szemetet termelni.

 

 1. A kisebb textil zsákok mindig hasznosak

Fesztiválok esetében sokszor van lehetőség árusoknál, szebbnél szebb dolgokat megvenni. Ezek rettentő csábítóak tudnak lenni. De egy ilyen eseményen sem szabad elfelejtkezni a hulladék csökkentés 5R szabályáról, és azon belül is a legelső legfontosabbról: REFUSE (Utasítsd vissza). Ha különféle reklámanyagokkal bombáznak, akkor nyugodtan utasítsd azokat vissza. Ha valami nagyon megtetszik, akkor is alaposan gondold át: valóban szükség van rá? Ha ezek után is mindenképpen meg szeretnél vásárolni egy dolgot, akkor jól jön, ha van nálad 1-2 textil szatyor vagy kisebb textil zsák.

 

 1. Ne keress szemetes kukákat!

Ha elhatároztad, hogy egy programot szeretnél tökéletesen hulladék nélkül élvezni, akkor ne keress kukákat sem. Ha megfelelően felkészültél, akkor nem lesz rá szükséged. Azonban mindenki bakizhat. Ezért ha mégis keletkezik nálad nem várt szemét, akkor az egyik hasznos kis textilzsákodat nevezd ki szemetesnek, és az esemény végeztével vidd haza magaddal, ahol azt megfelelő helyre szelektálva tudod elhelyezni.

 

 1. Keresd a kimérős árusokat!

Ha például megkívánsz egy sört akkor válaszd azt a sörözőt, ahol frissen csapolják a sört, és nem üvegben (vagy dobozban, sőt műanyag pohárban) adják. Ugyanez igaz minden egyéb enni és innivalóra.

Pár apró konkrét ötlet, amivel elkerülheted, hogy az egész lakást magaddal vidd:

 • Saját tányér – érdemes olyan edényt magaddal vinni, ami tányérnak is használható, és zárható teteje révén a maradékot haza tudod vinni.
 • Evőeszköz – a kanálgép tökéletes lehet, bár én nem szeretem, mert kényelmetlen. A magam részéről inkább egy kis zsába teszem a saját otthoni evőeszközeimet. Érdemes éles kést vinni kenőkés helyett, mert ezzel akár vágni is lehet szükség esetén.
 • Kulacs/pohár – ha kávézni is szeretnél, akkor érdemes olyan kulacsot vinni a pohár helyett, aminek a kupakja kávéscsészének is használható.
 • Textilszalvéta – Ha nagyobbat viszel, akkor akár konyharuha helyett, kéztörlőnek is használhatod. Érdemes 2-3 db-nak lennie nálad. Az egyikbe maradék ételt is hazavihetsz, vagy csücskeit összekötve kisebb textilzsáknak is tökéletes.
 • Szívószál – Két lehetőséged van: a koktélokat is szívószál nélkül iszod (NE kérj műanyag szívószálat!), vagy viszed magaddal a környezetbarát alternatív változatot. Én ilyenkor inkább nem cipelem még a szívószálat is, inkább nem kérek az italhoz.
 • Textil zsebkendő – Inkább több darab legyen nálad, mint hogy kevésnek bizonyuljon. Ha szabadtéri a program, akkor készülj esetleges pollen allergiás tünetekre, emiatt is célszerűbb inkább bebiztosítani több zsebkendővel a programot.
 • Szappan – nemcsak tisztálkodáshoz, de gyors kézi mosáshoz is megfelel. Teljesen fölösleges külön mosószert is magunkkal cipelni.
 • Luffa szivacs – ha mosogatni kell (főképpen egy több napos program esetén), akkor sokkal könnyebb egy darabka luffa szivacsot elrakni, mint a mosogatókefét, hiszen kisebb helyen elfér és sokkal kisebb a súlya is.

 

Természetesen nem céltalanul adtam nektek a fenti tippeket, hiszen már csak pár nap van hátra a SimpliCity fesztiválig, ami igaz a minimalizmust helyezi a központi témakörbe, de az önkéntes egyszerűség életformája kéz a kézben együtt jár a hulladék minimalizálásával is. Ez az első olyan budapesti fesztivál, amely nem fog szemetet termelni, még csak szeméttárolók sem lesznek kihelyezve. Ezen a fesztiválon a 16.30h-kor kezdődő kerekasztal beszélgetésen is éppen a hulladék minimalizálását, illetve a keletkező hulladék további sorsát fogjuk boncolgatni.

Amennyiben szeretnéd saját bőrödön is megtapasztalni, hogy milyen eltölteni egy teljes napot házon kívül, hulladéktermelés nélkül, akkor itt a helyed. A jegyek és a különböző programokhoz szükséges regisztrációs helyek vészesen fogynak, ezért érdemes mielőbb megvenni és regisztrálni.

 

Tóth Andi,

a ‘Háztartásom Hulladék Nélkül’ blog szerzője
https://www.facebook.com/zerohulladek/