Helyi közösségek, globálisan összefonódva

Helyi közösségek, globálisan összefonódva

A közösség és közösségépítés ereje közösségi irodára hangolva.

Életünket egyre inkább a felhőben éljük, a munkánk sokunkat géphez és az internethez köt, de még ezen felül számos mást dolgot is online intézünk – bankolunk, vásárolunk és tájékozódunk a világ történéseiről. Megannyi inger, megannyi információ. Jóllehet mindennek megvannak az előnyei, az ember alapvetően offline társas lény. Ki vagyunk éhezve a személyes találkozásokra és a közösségre.

Közösségi irodát üzemeltetve mi ezzel nagyon is tisztában vagyunk. Az angol co-working szó sokkal tárgyilagosabb értelmet sejtet, mint a magyar közösségi iroda. Nálunk, az Impact Hub Budapest irodájában tényleg a közösség az első. Otthont adunk az emberi és a szakmai kapcsolatoknak – minimalista, letisztult irodánkban funkcionális és egyben esztétikus miliő várja a hozzánk betérő tagokat és látogatókat. A teret is úgy alakítjuk, hogy közös munkára és beszélgetésre sarkalljunk mindenkit. A co-workingben több ember is le tud ülni az asztalokhoz, a bisztróban pedig a tagok általában nagy nyüzsgés közepette fogyasztják el ebédjüket a tágas, közös ebédlőasztalnál.

Hublife

Érezzük a digitális világ és az információáradat nyomását is, ezért olyan tudatos közösséget építünk, amelynek tagjai számíthatnak egymásra, legyen szó közös projektekről vagy szakmai eszme- illetve tudáscseréről. Hiszünk benne, hogy mindenkinek megvannak a maga erősségei, és ha azokat szakmai szinten kiaknázzuk, valódi hatást gyakorolhatunk környezetünkre. Programjainkkal és képzéseinkkel az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a különféle társadalmi problémákra, és a résztvevő tagjainknak átadjuk mindazon tudást, eszközöket és kapcsolati tőkét, amelyekkel megvalósíthatják az elképzeléseiket. Februárban például tanulócsoportot szerveztünk, ahol a résztvevők az anyagot közösen dolgozták fel és így sajátították el a fenntartható vállalkozás alapjait. Ez olyan jól sikerült, hogy idén is megszervezzük. Mindemellett jelenleg képzéseket és mentorálást is tartunk kezdő vállalkozóknak az Incorpora nevű programunk keretein belül ingyen.

Minket is aggasztanak a jelenlegi prominens témák – többek közt a a klímaválság –, de úgy véljük, hogy csakis közösen tudunk fellépni ezek ellen. Éppen ezért csatlakoztunk az Impact Hub hálózat idén szeptemberben megfogalmazott globális kezdeményezéséhez, amelynek keretein belül többek közt zero waste napokat szervezünk az Impact Hubban, hogy érzékenyítsük tagjainkat. 

Fontos számunkra, hogy a közösségünk azok számára is nyitott legyen, akiknek nincs feltétlenül szüksége a közösségi irodatérre. Ezért találtuk ki a virtuális tagságunkat, a Connect tagságot, amellyel neve ellenére pont arra buzdítunk mindenkit, hogy töltsön nálunk minél több időt – a tagság révén részt vehettek workshopjainkon, üzleti fogadóóráinkon és beszélgetéseinken, amellyel célunk a személyes és szakmai fejlődés.

A közösség kapcsán azt szoktuk mondani, hogy “annyit tudsz kivenni, amennyit beleteszel”. Ezt a hozzáállást próbáljuk terjeszteni nap nap után, mivel szerintünk egy részvétel alapú társadalom létrejöttével tudunk választ találni a jelen és a jövő kihívásaira. 

A szerző

Írta: Karsai Roni

Community Catalyst

Impact Hub Budapest


Mert: EGYSZERŰEN JOBB!

WWW.SIMPLICITYFEST.HU

Minimalista életmódfesztivál és hulladékmentes rendezvény