Függhetünk-e a fogyasztásunktól?

Függhetünk-e a fogyasztásunktól?

Tegnap a WMN Hello, WMN! rendezvényén jártunk, ahol a függőségekről esett szó. Végig az járt a fejünkben, hogy mennyire jellemző a függés a fogyasztásunkra is. Túlvásárolunk, felhalmozunk, egyre többet és egyre újabb termékeket veszünk. Hisszük, hogy ahogyan a szerektől való függés, úgy bizony piszok káros ez is.

Fénykép forrása: WMN magazin Facebook oldala

A WMN estje során szó volt drog-, alkohol-, dohányzás-, de akár társfüggőségről is. Megdöbbentő adat, hogy az emberek 80-90%-a függő, függ valakitől vagy valamitől. Szertől vagy társtól. Közös bennük az, hogy a függés már nem szenvedély, átveszi az irányítást. A függés egy alárendelt állapot, amikor a kontrollt elveszítjük és csak egy cél van, a függés tárgyához való hozzájutás – akár bármi áron.

A szerektől való függéstől eltérően a túlfogyasztástól való függés ránk gyakorolt, káros egészségügyi hatásait nagyon nyakatekert módon tudnánk csak behozni, annál egyértelműbb és ordítóbb jelei vannak az ökoszisztémára gyakorolt “egészségügyi” hatásainak. Közvetve nem saját magunk egészségét károsítjuk vele, hanem Földünkét – ami bizony tagadhatatlanul, minden kérdést kizáróan elért minket is. Gondoljunk a halak és vizeink mikroműanyagokkal való szennyezettségére, a gyárak levegőszennyezésére, a textilipar gyártásának káros hatásaira, és a sort még folytathatnánk. Ezek a problémák jelen vannak és túlzott fogyasztásunk, vásárlásunk kielégítése miatt szenvedi el Földünk, mivel a gyártás legtöbb esetben sajnos a leggyorsabb és legnagyobb haszonkulccsal bíró gyártási technológiákkal történik. Sokat, gyorsan, olcsón, pörögjön az üzlet, áradjon a GDP.

Amit viszont azonnal, a fogyasztás percében a bőrünkön érzünk, az a költekezés, a pénzünk elvesztése, az időnk alárendelése a vásárlásnak. Olyan célt próbálunk elérni, ami mindig elérhetetlen marad természetéből fakadóan. Nem tudunk lépést tartani a legújabbal. Szabadságot veszünk ki a magazinok kedvezményes kuponnapjaira, már nem mézeskaláccsal, hanem hitellel kezdjük a karácsonyi készülődést és jaj annak a szülőnek, aki nem veszi meg a legújabb iPhone-t az osztálykirándulásra.

Viszont ennek hajszolása komoly pénzügyi problémát okozhat egyéni, de akár a család egészére nézve is.

A túlzott fogyasztással és minél több hajszolásával…

… elesünk attól, hogy felfedezzük, számunkra mi a fontos;
… valódi örömöt nyújtó élményektől fosztjuk meg magunkat;
… kizárjuk a saját fejlődésünket, hiszen csak a fogyasztásban mérjük az;
… nemet mondunk hobbijainkra, céljainkra és még annyi veszteséget elszenvedünk.

A SimpliCity fesztivál Tárgyaink szekciójában pontosan ezekre igyekszünk választ adni, megoldásokat mutatni előadóink személyes példáin keresztül. Választ adunk arra, hogy mi van a tárgyainktól való függésen túl és hogyan érhetjük ezt el. Olyan embereket hívtunk meg, akik maguk is végigjárták ezt az utat és akik elmondhatják maguktól, hogy “leszoktak”. Már nem a minél több, minél újabb, minél drágább megszerzése irányítja őket, hanem egy teljesebb, élményközpontúbb, igazibb élet kialakítása lépésről lépésre.

 

Vedd te is kezedbe az életed irányítását, szabadulj meg béklyóidtól és élj egy szabadabb, gazdagabb, teljesebb életet! A SimpliCity Fesztiválon megmutatjuk, hogyan!

Biztosítsd a helyed, csapj le az early bird jegyekre, és vásárold meg most kedvezményesen!