Az egyszerűség a kulcs a boldogsághoz?

Az egyszerűség a kulcs a boldogsághoz?

SimpliCity Fesztivál – minimalistán a városban

Az október 4-5-én The Studiosban megrendezésre kerülő SimpliCity Fesztivál,  a rend, a tudatosság, a harmónia és a felelősségvállalás rendezvénye, ahol nem mellesleg egy deka szemetet sem termelünk. Az első fesztivál, ahol megtapasztalhatjuk, hogyan tehető teljesebbé az élet kevesebbel és hogyan legyünk egyszerűen jól.

A tavalyi sikeres fesztivál tapasztalataira támaszkodva 2019-ben is a népszerű nemzetközi trend hazai bemutatását tűztük ki célul. A fő téma az önkéntes egyszerűség (voluntary simplicity), avagy a minimalista életmód. Itthon is egyre jobban terjed a minimalizmus, melynek többezer követője vallja: a „kevesebb több”. Ez az önként vállalt életmód:

– egyszerűségen, 
– ökotudatosságon és 
– az emberi odafigyelésen alapszik. 

Hiszünk benne, hogy a minimalista életmód által visszanyert egészség, szabadság és idő harmóniát teremt egyéni, társadalmi és gazdasági szinten is. Szeretnénk, ha egyre több boldogabb, kiegyensúlyozottabb, ökotudatosabb ember éljen Magyarországon, ami lehetővé teszi, hogy se magunkat, se más élőlényeket, se a természetet ne zsákmányoljuk ki.

DIGITÁLIS MINIMALIZMUS

Idén a fesztivál központi témája a digitális minimalizmus, vagyis online jelenlétünk hatása  énképünkre, kapcsolatainkra, közösségeinkre. Hiszen csak akkor tudunk jó döntéseket hozni az online és offline térben egyaránt, ha ismerjük a mozgatórugóinkat, tudjuk, hogy mi az, ami valóban fontos számunkra, mi tölt fel, mennyi az elég. A fesztivál résztvevői izgalmas workshopokon vehetnek részt: lesz előadás a FOMO (félelem a lemaradástól) témában, a digitális detoxról, arról, hogy mennyire technológiafüggő társadalomban élünk, de a digitális érzelemkifejezés lehetőségeit, a net és a spiritualitás kapcsolatát is körbejárjuk. Szó lesz a digitális függőségről és arról is, hogyan őrizzük meg egyensúlyunkat a digitális világban.

HOGYAN TÖRJÜNK KI A MÓKUSKERÉKBŐL?

A fesztivál meghívott előadói olyan gondolkodók, szakemberek, bloggerek, akik nemcsak beszélnek róla, hanem hétköznapjaik része a tudatos és egyszerű életmód. Több, mint 30 előadás és workshop segít, hogy feltérképezhessük, mi az, ami valóban fontos számunkra életünkben. Olyan, a hétköznapokban is használható megoldási kulcsokat kapunk, személyes történeteket, példákat, praktikus tanácsokat hallhatunk, amelyek előmozdítják, hogy valóban ezekre a fontos dolgokra szánjuk figyelmünket és időnket. Fontos tudatosítani, hogy amikor eldöntjük, hogy mire fordítjuk a mindig kevésnek tűnő időnket, akkor egyfajta értékrend, életmód mellett döntünk. Kérdés, hogy sikerül-e meghozni ezeket a fontos döntéseket vagy csak sodródunk?

ÉS AKIK SEGÍTENEK EGYSZERŰSÍTENI

Szabó Gyula vallja, hogy bolygónk jóllétéhez személyes és közösségi jóllétünkön keresztül vezet az út. De hogyan legyünk JÓL, ha nap mint nap azt látjuk és olvassuk, hogy összedől a világ, élhetetlenné válik a bolygó? Workshopján erre a kérdésre keresi a választ a résztvevőkkel együtt.

Lupui Iza előadása a mérgező kapcsolatokról szól és arról hogyan tudjuk függetleníteni magunkat olyan emberektől, akiknek a társaságában nem érezzük jól magunkat.

A Waldorf tanárként dolgozó Kovács Dani a reggeli családi ritmus kialakítását segítő workshopján segítséget kapunk abban, hogyan lehetséges kilépni a digitális családi együttlétekből.

Kónya Bea ahhoz ad azonnal bevethető tippeket, hogyan fordítsuk az egyik legkárosabb közösségi platformot, az Instagramot a javunkra.

Kapitány-Föveny Máté pszichológus interaktív előadásán többek között olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy hogyan formálja át digitális világunk kommunikációs stílusunkat, miképpen alakítja személyes kapcsolatainkat, miért válik addiktívvá az online tevékenység és mit helyettesítünk vele, mi elől menekülünk általa. Sorra veszi azokat az alternatívákat is, amik kivezethetnek minket a virtuális függőség kelepcéjéből.

Erdélyi Boróka előadásában a digitális egyensúly mibenlétéről fog mesélni, illetve olyan irányelveket fog megismertetni, amelyek segítségével bárki meglelheti és kialakíthatja a saját egyensúlyát, ezzel élhetőbbé téve az életét.

Kovács Heni azt osztja meg a hallgatókkal, hogyan lehetséges pozitívan megélni a nemvásárlást, miközben a jelenlegi társadalom azt tukmálja belénk, hogy az emberi értékünk a megvásárolt javakkal egyenlő. Saját példáján keresztül muttatja be, hogyan lehet hónapokig úgy élni, hogy az alapvető fogyasztási cikkeken kívül semmit nem veszünk, nem csábulunk el a lakásdekorációk, ruhák, elektronikai eszközök láttán, valamint mire tanítanak bennünket ezek a vásárlásmentes időszakok.                              

Akiket pedig az anyagi egyszerűség témája mozgat meg, praktikus minimalista tanácsokat kaphatnak, ha rendszerezni szeretnék otthonukat és megszabadulni a felesleges tárgyaktól. Ebben Gátfalvi Boglárka otthonszervezési tanácsadó lesz segítségükre. 

AMI NEM MARADHAT KI

A kortárs művészet, az alkotás, a zene, a játék, az evés-ivás sem maradhat ki egy felszabadító, örömteli életmódfesztivál kínálatából, amelyek szintén az egyszerűsítést segítik.

Ezért lesz:

– slam poetry,

– utcai társasjáték,

– kreatív alkotósarok,

– egyszerűsítő ökopiactér,

– slow food,

– improvizációs színház,

– divat-és stílustanácsadás,

– koncert.

HOGYAN LESZ HULLADÉKMENTES A FESZTIVÁL?

   A fesztiválon az egyszerűsítés elvezet bennünket a tudatos fogyasztási szokásokhoz, azaz ökotudatos élethez, ahol a fenntarthatóság nem a szavak szintjén jelenik meg, hanem cselekedetként. Ennek jegyében a szervezők a résztvevőkkel közösen arra vállalkoznak, hogy a tavalyihoz hasonlóan zero waste, azaz nulla hulladék szemléletben tartsák a fesztivált, ahol a legapróbb részletekig ügyelnek arra, hogy ne termeljenek szemetet: nem lesz karszalag, mindenki hozza a kedvenc bögréjét, újrahasznosított irányítótáblákat festenek, a műanyag palackoknak még a gondolatát is elhessegetik és a szalvétát is kiváltják.

Gyere el a SimpliCityre, egy innovatív, elgondolkodtató, inspiráló, közösségi élményre épülő fesztiválra! Jegyek kaphatók: https://simplicityfest.hu/#jegyek

Mert: EGYSZERŰEN JOBB!

WWW.SIMPLICITYFEST.HU

Minimalista életmódfesztivál és hulladékmentes rendezvény