A jól végzett egyszerűsítés jutalma: a nyugalom

A jól végzett egyszerűsítés jutalma: a nyugalom

Tisztában vagyok vele, hogy a hasonlítgatás legtöbbször az öröm halála, mégis rákérdeztem japán barátomnál: Miben különbözik a mi, nyugati gyakorlás-felfogásunk? Miután tisztáztuk, hogy pontosan mire vagyok kiváncsi, ezt a választ kaptam; igyekszem hűen tolmácsolni.

A japán kulturális hajlam sokkal inkább a létezésre, mint a cselekvésre összpontosít.  A gyakorlás folyamatában nyugaton hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az valamely sajátos ügyesség vagy képesség kiművelése. A japánoknál a gyakorlás rokonértelmű a belső érettséghez vezető úttal – legyen az szülői, hivatáshoz vagy sporthoz kötött szerep. Igaz ez még olyankor is, amikor valamely képesség közvetlen megszerzése érdekében végzik a gyakorlatot. Ha egy példaképnek tartott emberrel találkoznak, nem a teljesítményeiket méltatják elsősorban, hanem a gyakorlásuk minőségére és intenzitására kiváncsiak.

Beszélgetésünk alátámasztja, amit ma az egyszerűsítés jelent nekem.

Az egyszerűsítés legfőképp kis, megcselekedhető aktív változtatások sorozata. Célja, hogy a megszámolhatatlan dolgunkból újra megszámláható váljék. Hogy arra fókuszáljunk a családunkban és más valódi kisközösségünkben, amire hatással vagyunk. Hogy elmondhassuk: már nem a körülményeink áldozata vagyunk, sokkal inkább a tetteink következménye. Ez megnyugtat.

Robert M. Pirsig,  a zen és a motorkerékpár-ápolás művészetében így ír erről: „Mostani utunkon a gondoskodást kell közelebbről szemügyre vennünk, hátha ki tudjuk hámozni ebből a furcsa ‘mi az ember’ és ‘hogyan viszonyul a dolgokhoz’ meghasonlottságból, hogy mi is romlott el a századunkban. Nem rohanok a kifejtéssel. A  sietség maga is huszadik századi métely. A dolgok siettetése annyit tesz, hogy az ember már nem is visel gondot arra, amivel éppen foglalkozik, hanem le akarja tudni, hogy másba kezdhessen. Én szép lassan, gondosan és alaposan akarok eljutni a célomig.  Olyan lelkiállapotban, mint amikor a motort figyelem a hibát keresve. Mert a hozzáállásom, az fogja megtalálni a hibát, nem más.”

 

Kovács Dani,

közgazdászból lett tréner, zen gyakorló,
Waldorf tanár és dramatista

aflatoun.org
egyuttnevetunk.hu
tanodaplatform.hu
budapestschool.org